Блог

Наздраве, но със здраве

Наздраве, но със здраве

Здравословният начин на живот отново е на мода, но дори и най-заклетите му привърженици, ако не са отчаяни въздържатели, комбинират празничната трапеза със семейството и приятелите с алкохолна почерпка, съобщава в. Труд. Великденската не прави изключение, затова е полезно да си припомним каква е безвредната доза алкохол за организма ни.

 

За лекарите "допустима доза" е количеството, което организмът може да обработи за един час. А то възлиза на 10 мл чист алкохол, които в международната практика се наричат една алкохолна единица.

 

Ако един мъж иска да "свали" напрежението след работа, за него допустимото дневно количество би следвало да е 3-4 алкохолни единици, които се равняват например на 750 мл бира или около 200 мл вино. Дневната доза за жената пък би трябвало да е 2-3. На седмична база дозировката според токсиколозите би следвало да е 15 алкохолни единици за дамите и 20 за мъжете.

 

Запазете час онлайн за 217 лекари

 

Забравете за ракия и бира

 

За всички, които в празничните дни захвърлят зад гърба си съветите на докторите, е добре да не забравят поне за най-опасните за организма алкохолни комбинации. Смесването на концентрати с тъмни питиета със сигурност е най-смазващата комбинация, която води и до най-силната болка на сутринта след празника. Популярният пример е комбинацията между уиски и тъмна бира, която по принцип е с по-висок алкохолен градус. Но същият "ефект" ще постигнете и ако комбинирате любимата по нашите ширини ракия с бира.

 

Особено ако алкохолното съдържание в бирата надхвърля 8-10 градуса, каквито вече се предлагат и на българския пазар. Сама по себе си тази бира е изключително коварна, защото съчетава по-сериозна алкохолна концентрация с газирания ефект.

 

А като заговорихме за ракия, да не забравяме опасностите от т.нар. домашна пърцуца. Когато не знаете кой е производителят, лесно може да попаднете на опасния метилов алкохол. По вкус и цвят той не се различава от етанола (нормалния алкохол), затова може да се стигне до фатални грешки. Освен това началото на отравянето може да започне както на 40-ата минута, така и на 48-ия час.

 

Но дори и с обикновен алкохол, ако превишим сериозно допустимата доза, на следващата сутрин най-малкото ще се събудим с махмурлук.

 

Оръжия срещу махмурлука

 

Явление, познато от древни времена, откогато са останали и странно звучащи днес рецепти срещу махмурлука. След препиване например асирийците са консумирали смлени човки на птици със смирна. Монголците залагали на туршия от очи на овце. Сурова змиорка и горчиви бадеми е комбинацията на европейците, но в средните векове. През цялото това време китайците твърдо са се придържали към зеления чай.

 

През 1845 г. в Италия е създадена напитката фермет, която може да се купи и днес. Тя представлява 80% екстракт от смирна, ревен, алое и ментово масло. В миналото в течността са поставяли и малка доза опиат и с нея са лекували от махмурлук до холера.

 

Още статии:

Таханът може да спаси живота ви

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

Ако задържате вода... пийте вода!

 

И до днес руснаците "лекуват" махмурлука със сауна, а американците предпочитат доматен сок със сурово яйце.

 

Безспорен хит в българската традиция за лечение на махмурлука е шкембе чорбата. Някои я комбинират със студена бира, но и сама върши чудеса. Ако не сте любител на шкембето, почти същият ще е ефектът и от една топла супа.

 

Зимата отдавна си отиде (всъщност е спорно дали тази година тя изобщо дойде), а с нея и зелевият сок от киселото зеле, вторият по популярност лек против махмурлук. Във всеки един сезон обаче същия ефект дава сокът от буркан с кисели краставички, които се продават целогодишно. Солта в тях не просто компенсира дефицита на сол в организма, но и позволява водата да се задържи в кръвоносните съдове.

 

Доста по-неприятно звучи една от най-добрите рецепти срещу махмурлук според препатили - към чаша прясно мляко прибавете 2 с.л. рициново масло и за малко загрейте сместта на котлона. След това сложете малко смлян черен пипер и изпийте "коктейла", докато е топъл.

 

Слаб чай с мед и лимон или чаша освежаващ айрян също ще ви помогнат да се избавите от сутрешното главоболие. Най-добре в комбинация с приемането на таблетки витамини, които ще подкрепят организма ви.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: i.huffpost.com
Предишна статия
От поста до мръвката, без да опрем до лекаря

От поста до мръвката, без да опрем до лекаря

Следваща статия
"Тихият крадец" на кости обича жените

Тихият крадец на кости обича жените

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар