Блог

Гастритът – стрес, бързо хранене и лоша екология

Гастритът – стрес, бързо хранене и лоша екология

Гастритът е широко разпространено заболяане в наши дни. Бързо хранене, постоянен стрес, лоша екология и ето ти болен стомах. Ако към всичко това добавим обичайното неглижиране на проблемите и липсата на навременно и компетентнолечение, скоро може да се стигне до стомашни язви и кървене. Не бива да забравяме също, че някои форми на хроничен гастрит увеличиват риска от рак на стомаха.

 

 

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Той бива два вида – остър и хроничен.

 

 

Острият гастрит се развива обикновено при бактериална инфекция, най-често с Helicobacter Pylori, при честа употреба на противовъзпалителни нестероидни медикаменти като аспирин и ибупрофен или пък когато те се комбинират с глюкокортикоиди. Стрес, сърдечна, дихателна недостатъчност, чернодробни и бъбречни заболявания. При острия гастрит е налице остра пареща болка в горната част на корема, гадене, повръщане, виене на свят и слабост. Острият гастрит изисква спешно лечение на лекар, а при по-тежки случаи дори хоспитализация.
Хроничният гастрит се характеризира с присъщото и за острия гастрит възпалително увреждане на стомашната лигавица, но и се проявява при структурното приспособяване към дисфункцията на стомаха. Хроничният гастрит често протича безсимптомно. Основният фактор, както и при острата форма, е инфекцията на стомаха в резултат на Helicobacter Pylori. Другите фактори са: хранителни разстройства заради употреба на пикантни, груби храни, лошо сдъвкани, бедна на витамини и минерали храна, тютюн, алкохол, продължителна употреба на лекарства, постоянен стрес. Той се развива постепенно и се проявява с чести рецидиви.

 

 

Как да се идентифицира гастрит? Основните симптоми на гастрита са: болки или остър пареща болка в горната част на корема, която се изостря или изчезва в процеса на хранене, гадене, повръщане, липса на апетит, оригване, метеоризъм, чувство за тежест в горната част на корема след хранене, загуба на тегло.

 

 

Как се лекува гастрит? Ако вашият лекар ви е поставил диагноза гастрит и ви е предписал лечение в зависимост от формата и тежестта, то не трябва да се отлага. Единственият начин да се избегнат най-тежките последици от тази коварна болест. Трябва да помните, че успехът на лечението зависи от вас значително, тъй като терапията изисква лекарствата да се съпътстват от продължителна и строга диета. Лечението на хроничния гастрит се състои от четири основни компонента: диета, лекарства, нормализиране на киселинността на стомаха, антибиотична терапия (в случай на потвърждение на инфекция с Helicobacter pylori).

 

Народната медицина и лечението на хроничния гастрит.

 

Фитотерапията е много полезна. От чайовете се препоръчват тези от лайка и жълт кантарион.

 

А ето и няколко изпитани рецепти, сравнително лесни за приготвяне:

 

Полезни за стомаха са и пшеничните кълнове. Смлени и залети със зехтин например те трябва да се консумират на гладно.

 

250 грама мед, зехтин 0,6 литра, сокът на 2 лимона се разбъркват в литров буркан. Сместта се съхранява на хладно място. Пие се 3 пъти на ден 30 минути преди хранене по една супена лъжица.

 

Зрели хлебни семена се смилат в кафемелачка. От тях прах върха на ножа се приема ежедневно с вода преди хранене.

 

Добро средство за лечение на гастрит е комбинацията от 0,2-0,3 грама мумио с мляко или мед на гладно 1 до 2 пъти на ден, сутрин и вечер преди лягане. Курсът е 25-28 дни. Лечението се повтаря след 10 дни.

 

При гастрит с повишена киселинност на стомаха се пие:

- една супена лъжица зехтин 3 пъти на ден на гладен стомах, 20 минути преди ядене

- по 100 гр. сок от сурови картофи се пие 4-5 пъти дневно преди или по време на хранене

- запарка от синя тинтява. Една супена лъжица от билката се запарва за 5 минути в 200 мл вряща вода. Разделя се на 3 порции и се пие час преди хранене.

 

При повишена киселинност на стомаха болният трябва да избягва кафе, алкохол, цигари, силни подправки, кисело, люто, лук, чесън. Между храненията си трябва да употребява минерална вода, сок от пресни лимони с мед. Интересно е, че пуканките са отлично средство срещу киселини.

 

 

Медолечението също дава добър резултат при гастрит с повешена киселинност. 1 супена лъжица мед се разтваря в 100-150 мл топла преварена вода или в чай от жълт кантарион.

 

 

При гастрит с понижена киселинност се препоръчва:

- чай от камшик- 1чаена лъжичка се запарва в 200 мл вряща вода, ври 5 минути на слаб огън, а след това билката кисне 1 час и след това се прецежда. Пие се 3 пъти по 1/3 от запарката преди храна.

- червен кантарион и градински чай е добре да се приемат между храненията. 2 супени лъжици се запарват с 500 мл вряща вода, варят се 5 минути. След това чаят се прецежда и се пие неподсладен.

 

Храната трябва да бъде кашава, прясно сготвена и добре сдъвкана. Трябва да се избягват месото и яйцата.

 

Препоръчват се чубрица, джоджен, пресен лимонов сок, мед.

 

 

Профилактика на гастрита.

Тя предполага приросъобразен начин на живот. Това означава да се храним пълноценно и балансирано, да употребяваме достатъчно вода и билкови чайове, пресноизцедени плодови и зеленчукови сокове.

 

Необходимо е да поддържаме в добро състояние зъбите, сливиците и носа си. Да лекуваме всяка инфекция, да избягваме безразборната и честа употреба на лекарства.

 

Всяка седмица е добре да имаме по един разтоварващ ден – само на плодове или на зеленчукови сокове.
Премереният режим на работа и почивка, избягването на преумората и нервното напрежение, общуването с природата са част от психологическите фактори, които помагат да бъдем здрави, включително да имаме и здрав стомах.

 

 

Свързани статии:

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

Японско лечение с вода

Таханът може да спаси живота ви

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безплатни ортопедични прегледи за деца

Безплатни ортопедични прегледи за деца в клиниката в Горна Баня

Следваща статия
Хирудотерапия или как да се лекуваме с пиявици

Хирудотерапия или как да се лекуваме с пиявици

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар