Блог

Вълшебствата на Американската червена боровинка

Вълшебствата на Американската червена боровинка

Напоследък ни заливат реклами за продукти против цистит и други остри уроинфекции. От тях първо става ясно, че все повече хора са засегнати от подобни страдания. И второ – че трудно ще откроите ефективния продукт, ако нямате познат фармацевт, който да ви разтълкува разликите и уловките в отделните продукти.

 

 


На пръв поглед всички си приличат – Американска червена боровинка, другият – пак Американска червена боровинка, третия – ха, и той Американска червена боровинка.

 

 


За червената боровинка това е добре – масово признават вълшебните й качества и консумацията върви – във всякакви видове и форми.

 

 

 

Но какво става с уроинфекциите. Защо броим пари, а обещаният ефект го няма.
Ами то е като при много други продукти на нашия пазар – едно пише на етикета, друго показва лабораторния анализ, ако се стигне дотам.

 

 

 

Още преди повече от 300 години индианците използвали плодовете на Американската червена боровинка за зарастване на рани и облекчаване на болката. Днес червената боровинка е известна с многобройните си здравословни ефекти. Особено значима е способността й да предотвратява инфекциите на пикочните пътища, поради своя уникален антибактериален ефект.

 

 

 

Само че напоследък много неща се промениха – и в знанието за Американската червена боровинка и в технологията за производството на природните продукти. През последните няколко години се доказва категорично, че лечебният ефект се дължи на специфичен вид проантоцианидини (PAС), които се съдържат в червения плод. Проантоцианидините са широко разпространени в растенията, като съществуват два типа – тип А и тип В. Проведено клинично проучване показва, че в Американската червена боровинка се съдържат проантоцианидини от тип А.

 

 

 

Установено е, че единствено проантоцинидините от тип А имат способността да предотвратяват адхезията на E.coli по стените на уринарния тракт, като по този начин се улеснява изхвърлянето на бактериите с урината. За да се постигне този ефект дневната доза PAC трябва да бъде минимум 36 mg.

 

 

 

Свързани статии:

 

Вкусно отслабване с червена боровинка

 

За червената боровинка и с какво е полезна тя

 

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

 

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Спешна нужда от кръводарители в Търновската болница

Спешна нужда от кръводарители в Търновската болница

Следваща статия
Сода за хляб и лимон е равно на чудо

Сода за хляб и лимон е равно на чудо

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар