Блог

Всичко, което знаете за вашата хигиена, е грешно

Всичко, което знаете за вашата хигиена, е грешно

Хигиенните навици на повечето хора са значително по-лоши, отколкото те си мислят. Списъкът, който ви представяме не включва абсолютно всички вредни привички, но с тези определено трябва да се справите.

 

1. Антибактериалният сапун за ръце може да промени хормоналните ви нива. Също така не е толкова ефективен, колкото си мислите.

Повечето антибактериални сапуни съдържат химикал, наречен триклозан. Доказано е, че той променя хормоналните нива. Триклозан е съставка на около 75 процента от антибактериални сапуни и също така може да бъде намерена в домакински продукти за почистване и някои пасти за зъби. Независимо от възможните последици от триклозан, антибактериалните сапуни не са по-ефективни в сравнение с обикновения сапун.

 

2. Прането на дрехите може да ви отърве от мръсотията, но също така има добри шансове прането да бъде покрито с изпражнения

Изследвания доказват, че прането на бельото в пералнята може да предаде 100 милиона Ешерихия коли (вид бактерия, живееща в дебелото черво). Те могат да се прехвърлят при пускането на следващата пералня.

Специалистите препоръчват да перете на по-високи градуси бельото и да го вадите веднага, след като програмата свърши, защото бактерите се размножават във влажни места. Това е неизбежно.

 

3. Вероятно прекарвате много време в близост до най-мръсната част от вашия дом

Банята може да бъде дом на 2 милиона бактерии на квадратен инч, а повече от 500 00 бактерии на квадратен инч могат да живеят в канала на кухненската мивка.

 

4. Ако сушите ръцете си със сешоар за ръце, може би е време да се върнете към хартиени кърпи

Хартиените кърпи всъщност са по-хигиенични, отколкото сушене на ръце. Същевременно за сушенето се използва много повече енергия за производството на въздуха. Хартиените кърпи са най-чистият начин за подсушаване. При използването на сушилня, често ръцете остават влажни, което привлича бактериите като магнити. За избърсване с хартиена къра са нужни около 15 секунди, а с въздушните сушилни - 45 секунди. В същото време хората отделят между 13 и 17 секунди за тази дейност.

 

5. В устата могат да живеят много повече микроорганизми, отколкото можете да си представите

При изследване 67% от тествани хора, които носят брекети и шини, имат дрожди (едноклетъчни гъбички). Около 50 на сто имат бактерии, които могат да доведат до опасни инфекции. Проблемът при повечето случаи е лошото почистване и ниска хигиена.

 

6. Правилото за 5-те секунди не важи

Правилото за 5-те секунди трябва да се промени на 0 секунди. 99 процента от бактериите се прехвърлят моментално на храната попаднала на пода. Някои настилки са по-опасни – в банята има много повече микроби.

 

7. Почиствайте по-често вашия пъп

Изследване установи, че в пъпа на човек има 2365 уникални бактерии, сред които 1458 са новооткрити за науката. Изводът: обръщайте повече внимание на това място.

 

8. Борбата с акнето може би е грешка

Някои от препаратите за борба с акнето могат само да влошат ситуацията. Специалистите съобщават, че акнето е проблем под кожата, което прави медикаментите безполезни. Сапуните против акне могат да съдържат твърде много масло, което да доведе до разрастване на проблема.

 

9. Взимането на ежедневен душ с шампоан е вредно

В медийното пространство се насажда идеята, че ежедневната употреба на шампоан е безвредна за скалпа и косъма. Дерматолозите са на друго мнение. Колкото по-често миете косата си, толкова по-голямо количество себум (естествено омазняване на косъма) се произвежда. По този начин тялото компенсира непрекъснатото отмиване и изсушаване. Специалистите препоръчват да миете косата си най-много 3 пъти седмично.

 

Свързани статии:

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания (първа част)

Доц. д-р Атанас Мангъров: Предпазете децата от стомашно-чревни инфекции с добра хигиена

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем

Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем

Следваща статия
Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар