Блог

Влажното време влоши пациенти с белодробни болести

Влажното време влоши пациенти с белодробни болести

Доц. Ваня Юрукова, зам.-директор на столичната болница по белодробни заболявания:

- Доц. Юрукова, на какви пациенти помагате в момента в столичната болница по белодробни заболявания?

- Имаме приети с белодробни инфекции като вирози, атипични пневмонии и с екзацербации (б.р. - обостряне) на бронхиалната астма и на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) заради по-влажното време, настъпило с пороите. Хоспитализирали сме също болни с тумори, с диагностични проблеми. А през есента очакваме отново да ни атакуват вирусните заболявания, включително грипът и неговите усложнения - пневмонии, остра дихателна недостатъчности и изостряне на хроничните заболявания.

 

- С години в обществото се говореше предимно за сърдечносъдови и онкозаболявания. С въвеждането на тоталната забрана за пушене и белодробните болести излязоха на преден план. За близо 2 г. имате ли наблюдения да се е подобрило здравето на някои българи или е рано за заключения?

- Периодът е много кратък, за да се направи съпоставка. Дори пушачите да прекратят да палят цигари, остават необратими промени, които невинаги могат да се преодолеят. Настъпват изменения в белите дробове, които често случайно се диагностицират чак при възникнала инфекция на долните дихателни пътища. Затова е желателно пушачите да се подложат на скринингово неинвазивно изследване, което не е болезнено и се извършва много бързо. Става дума за спирометрията, която рано издава отклоненията в белодробната функция.

 

- Едно от заболяванията, които категорично причиняват цигарите, е ХОББ. За кои нейни симптоми да бъдем нащрек и "уловим" ли ги, веднага да потърсим лекар?

- На първо място е кашлицата, на която пушачите не обръщат нужното внимание, защото за тях е обичайната - "тютюнджийска". Тя може да е суха или влажна, с експекторация (б.р. - отхрачване) като е възможно да се изостря. Друг симптом е задухът, който в началото на заболяването се наблюдава при физически усилия, а в последствие и в покой. Често пациентът го "загърбва" и се пита какво става чак когато го усетят, докато примерно се изкачва по стълбите. След това може да се стигне до "свирене" в гърдите и пристъпи на задух.

 

- Напълно лечима ли е ХОББ?

- Ако бъде диагностицирана рано, има лечение, което се провежда непрекъснато, т.е. нонстоп се взема инхалаторна терапия. За съжаление в съзнанието на нашите пациенти е насадено, че ако се стигне до инхалатор, състоянието е много тежко и се привиква към него. Дори се страхуват да го използват. А обяснението е просто: повърхността на белия дроб е много голяма и когато медикаментът му се "подаде" по инхалаторен начин, достига до точното място и с по-малко странични явления. Действа още на първата, втората или третата минута. А ако лекарството се приема през устата, ще минат часове, докато подейства, но и има доста нежелани въздействия. С две думи - има доказана терапия, която е за пациенти със стабилно състояние, има такава и за влошилите се. Въпросът е заболяването да бъде диагностицирано рано, лечението да се назначи от специалист, да е правилното и да се открие точният препарат за съответния болен.

 

- Както се случва, ако болестта се хване в напреднала фаза?

- Тогава пациентите развиват дихателна недостатъчност и дори стигат до кислородолечение. Всяка една инфекция в това положение може да причини задълбочаване на дихателната недостатъчност, като понякога не е изключено да се мине на апаратно дишане. Затова е толкова важно лечението да стартира навреме.

 

- Предвид факта, че 3 милиона българи пушат, по-разпространена ли е у нас ХОББ в сравнение с други страни от ЕС?

- Заболяването наистина се среща най-вече при пушачите и при възрастните пациенти над 65 г., а както знаем, нацията ни силно застарява. По тази причина процентът на заболеваемост е висок, но не е по-различен от този в ЕС. Става дума за около 10% от хората. Тревожното е, че ние сме на трето място по брой пушачи на човек от населението на Стария континент. Да не забравяме, че като коморбидно (б.р. - съпътстващо) заболяване на ХОББ може да е белодробният карцином. За съжаление с 25% до 50% се увеличават и сърдечносъдовите заболявания като съпътстващи пациента с ХОББ. Т.е. тези състояния, наред с диабета, метаболитния синдром, остеопорозата, заболяванията на гастроинтестиналния тракт, депресията и белодробната туберкулоза, допълнително атакуват болния и още повече влошават състоянието му.

 

Свързани статии:

Запознайте се с най-новите одобрени лекарства за българските пациенти

Упоритата кашлица може да е опасен симптом! 500 000 българи страдат от ХОББ

Билкови рецепти за прочистване на белите дробове

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.theprospect.net
Теми
Предишна статия
Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация

Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация

Следваща статия
И наш учен в световно топ разкритие за шизофренията

И наш учен в световно топ разкритие за шизофренията

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар