Блог

Запознайте се с най-новите одобрени лекарства за българските пациенти

Запознайте се с най-новите одобрени лекарства за българските пациенти

22 са новите лекарства (молекули), които станаха достъпни за българските пациенти през изминалата година, съобщава Standartnews.com. Всички те са за сериозни хронични заболявания и се покриват от Здравната каса или болниците. И повечето от тях пристигат у нас със закъснение от по 3-4 г. в сравнение с първоначалното им одобрение за употреба в ЕС.

 

Над 5 хиляди са лекарствата, които всяка година трябва да преглеждат експертите на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР), който беше създаден през март 2013 г. Тези специалисти формират цените на медикаментите у нас, включват нови за пазара и изключват тези, които фирмите не желаят повече да продават. С помощта на НСЦР ви представяме иновативните терапии, които постепенно станаха достъпни и за българските пациенти през миналата година. В текста няма да откриете имената на лекарствата, а само на техните активни съставки.
 


 

Най-голяма част са новите молекули за лечение на рак. Сред тях е нов медикамент (tegafur/gimeracil/oteracil) за лечение на възрастни с тумор на стомаха в напреднал стадий. Той е одобрен за употреба от Европейската комисия през 2011 г.


Нов медикамент (оfatumumab) има и за лечение на хронична лимфоцитна левкемия. Прилага се при пациенти, чието заболяване не се повлиява от лечение със стандартните терапии. Медикаментът е одобрен за употреба през 2010 г. от Европейската комисия.


Пациентите с напреднал меланом - вид рак на кожата, също могат да разчитат на нова терапия (ipilimumab). Тя се състои от моноклонално антитяло, което активира разпространението на Т-клетките (вид бели кръвни клетки), които


 

намират туморните клетки и ги убиват


 

То е одобрено за употреба в ЕС през 2011 г. За рак на кожата е регистрирана и още една нова молекула (Vemurafenib). Тя се използва в случаите, когато ракът не може да бъде отстранен по хирургичен път. Прилага се само при пациенти, които имат ракови клетки на меланом с BRAF V600 мутация в гените. Медикаментът е одобрен за употреба през 2012 г. от Европейската комисия.


Сред другите антитуморни медикаменти е и молекула (Eribulin), която е подобна на противораковата съставка халихондрин B и се открива в морската гъба Halichondria okadai. Този медикамент се свързва с белтък в клетките, наречен "тубулин", който е важен за създаването на нова клетка при деленето си. Когато молекулата се свързва с тубулина в раковите клетки, тя спира разпространението им. Европейската комисия издава разрешение за употребата му през 2011 г.


 

Сред останалите нови молекули има лекарство за диабет тип 2 (saxaglipin/metformin). Комбинацията помага за


 

намаляване на кръвната захар


 

при пациенти, при които стандартната терапия не води до добри резултати.


През миналата година са включени и 3 лекарства за редки болести, за които досега изобщо не е имало терапия. Това са Tafamidis, който забавя прогреса на фамилната амилоидна полиневропатия, Alglucosidase alfa, който повлиява болестта на Помпе и Galsulfase за мукополизахаридоза VI тип.


През 2013 г. са включени и две биоподобни лекарства. Те се използват за лечение на ревматоиден артрит и болестта на Крон при деца и при възрастни, както и за улцерозен колит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит, псориазис.


 

През миналата година са одобрени и немалко продукти за вирусни и инфекциозни заболявания. За хепатит С са достъпни още две молекули (telaprevir и boceprevir). Те са одобрени от Европейската комисия през 2011 г. Нов медикамент


 

има и за лечение на СПИН


 

(rilpivirine). Той се използва в комбинация с други противовирусни лекарства и също е одобрен за употреба в ЕС през 2011 г. Нова молекула има и за пациентите с лупус (Belimumab). Тя е моноклонално антитяло против системен лупус еритематодес (вълчанка) и е одобрена от ЕМА през 2011 г. Сред останалите иновации са един аналгетик (Tapentadol), медикамент за ХОББ (Aclidinium, glycopyrronium bromide) и контрастно вещество (sulphur hexafluoride).


 

Фирмите подават документи онлайн


 

Между 30 и 60 дни отнема регистрацията на едно лекарство у нас в момента. Националният съвет по цени и реимбурсиране обаче има амбицията да направи процеса още по-удобен. «Искаме фирмите да могат да подават данни по електронен път», каза председателят на съвета проф. Татяна Бенишева пред «Стандарт». За целта те са спечелили проект на ОПАК за изграждане на електронен регистър. Той ще е вързан с досието на лекарството и автоматично ще се обновява с всяка нова информация за промяна цената или на други данни. Срокът за изпълнение е 18 месеца, така че през 2015-а трябва да е факт, казва проф. Бенишева.


 

Молекулите на тест през 3 г.


 

Досиетата на всички нови молекули да минават на пълен анализ в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Това е една от идеите за промени на Закона за лекарствата, които обмислят министерството и касата. Идеята е на 3 г. да се прави оценка на тези молекули, да се види дали има промени в индикациите за употреба или в данните за безопасността им, дали се маркетират, обясни проф. Татяна Бенишева, председател на НСЦР. На базата на анализа ще се вземе решение дали се запазва процентът на реимбурсация от касата или трябва да се коригира. Ако лекарството не се продава изобщо, ще се изключва от списъка за употреба.

За генеричните медикаменти ще се въведе по-опростена процедура. При нея ще се оценява най-вече дали лекарството се продава или е в графата на "призраците". Ако е така, ще се изключва. Само за 2013 г. НСЦР е изключил около 40 продукта по предложение на НЗОК, защото нямат продажби, а подбиват изкуствено цените на останалите.


 

Хапчета без рецепта може да поскъпнат


 

842 са лекарствата, чиито цени са намалени през 2013 г., защото е имало по-ниски в поне една от 17 европейски държави, отчита проф. Татяна Бенишева. Благодарение на това икономиите на касата за година ще са за няколко десетки милиона. При останалите около 4000 продукта с рецепта цените им са били най-ниски у нас от 17-те европейски държави и затова не е имало нужда от понижение. Цените на лекарствата с рецепта ще продължат да се понижават и занапред, но не с такива темпове, прогнозира проф. Бенишева. Според нея обаче има вероятност да поскъпнат някои от тези без рецепта. Причината е, че през април изтича забраната за покачване на цените от страна на фирмите, въведена от служебния кабинет.


 

Най-голям отлив в неврологията


 

140 лекарства са били изтеглени от продажба през миналата година, отчитат още от НСЦР. Те са основно за проблеми в нервната система. Сред тях са различни аналгетици, антиепилептици, психолептици и т.н. Сред другата основна група на оттеглени лекарства са тези за сърдечно-съдовата система. Сред тях са най-вече медикаменти за кръвно.

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: soulpancake.com
Предишна статия
Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Следваща статия
Наш учен спасява 14 000 недоносени бебета

Наш учен спасява 14000 недоносени бебета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар