Блог

Вижте каква е кожата ви, за да знаете как да я поддържате

Вижте каква е кожата ви, за да знаете как да я поддържате

Няма двама души на света, чиято кожа да е еднаква. Всяка е със своите характеристики, затова трябва да се дават индивидуални препоръки за почистването и поддържането й. А какви да бъдат те, най-добре се консултирайте с лекар специалист, заяви пред „Труд“ доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология в Българското дерматологично дружество,която работи в столичната университетска Александровска болница. Козметичната индустрия предлага море от продукти, в което човек лесно може да се обърка и заблуди. Затова е важно мнението на специалиста.

 


„За да се типизира кожата, представете си една права линия - ос, като в единия й край пише свръхмазна, в другия - свръхсуха, а в средата - нормална, макар че в този идеален вид на практика тя не съществува. Обикновено кожата е нормална към мазна или нормална към суха“, посочи доц. Казанджиева.

 

В нашия XXI век се появи и понятието чувствителна кожа, която е в резултат на всекидневния стрес, затова, че се храним с лоша храна, ползваме безкрайно разнообразие от продукти и често пъти - неподходящи за нея. Не на последно място заради пътувания човек често сменя географските ширини, което също оказва влияние върху най-големия орган в организма ни. Въздействие върху него имат и климатиците, когато от топло влизаме в студени помещения и обратното.

 

„Не само сухата кожа може да е чувствителна, а всички видове по описаната ос - т. е. чувствителна мазна, чувствителна суха и чувствителна смесена“, посочи доц. Казанджиева.

 

Как да определим своя тип кожа? Трудно е и в повечето случаи се нуждаем от компетентната преценка на специалист, отговори доц. Казанджиева. А ето и основните три типа:

 

1. Мазна

Тя се среща и при двата пола, при всички етноси и на всякаква възраст. Но все пак е по-мазна в ранните години от живота, защото с течение на възрастта губи част от водата и липидите, които се съдържат в нея. Доста фактори обаче допълнително допринасят за омазняването й - като лошите грижи и неподходящото почистване. „За да се ориентираме дали имаме мазна кожа, просто трябва да се замислим колко често виждаме лицето си „да блести“ и колко пъти го измиваме, за да отстраним нежелания вид. Друго, което насочва към нея е, че тя има големи отворени пори. Те се виждат ясно и често са запълнени с комедони (рогови запушалки). Обикновено мазната кожа е с много видим лъскав вид върху т. нар. Т-зона“, обясни дерматологът от Александровската болница.
Мазната кожа е склонна към акне, което причинява много проблеми в тийнейджърската възраст, когато е най-активно. В този случай не трябва да се пуши, да не се консумират мляко, шоколад и т.нар. джанк фуд, както и да не се излага на силна топлина. А как се почиства? „Важно е да се обърне внимание на температурата на водата. Препоръчва се да не е гореща, защото прекалено изсушава кожата и измива водно-липидната мантия, която е необходима да я пази здрава. Водата, която човек ползва, да бъде хладка“, посъветва доц. Казанджиева.

 

Продуктите с абразивни частици да се прилагат често - примерно 2 пъти на ден. Но понякога толкова силни продукти могат да нарушат защитната бариера и да раздразнят кожата. „Вариант в този случай е мощният продукт да се прилага веднъж дневно, а през останалото време да се заложи на меки почистващи препарати като гелове, съдържащи салицилова киселина“, изброи доц. Казанджиева.

 

Смята се, че тонерите (силните почистващи разтвори, съдържащи алкохол) трябва да бъдат част от всекидневния почистващ процес, което обаче е мит. Те трябва да се използват предимно при хора с много мазна кожа, тъй като тонерът намалява кожното PH (б. р. ниво на киселинност или алкалност) и така допълнително изчиства липидите. А тъй като съдържа и алкохол, такъв продукт не е подходящ за нормално мазна кожа.

 

„Хората с мазна кожа да се мажат със специални кремове, които едновременно я защитават и овлажняват. Добро решение е да се правят маски един път месечно, които намаляват продукцията на липидите, свиват порите и почистват“, обясни дерматологът. Пилингите, особено химичните, са изключително препоръчителни. Вариант също са микродермаабразио и лазерен пилинг.
„Подходящ за мазната кожа е фотозащитният крем с фактор 30, тъй като той не придава неприятния лъщящ вид (ако се вгледате, на самия продукт пише точно това)“, каза още доц. Казанджиева.

 

2. Суха кожа

Тя е по-трудна за поддържане, в млада възраст изглежда много чиста, но се сбръчква много по-рано от мазната. Затова почистването на сухата кожа трябва да е меко, нежно и щадящо. Да се ползват изключително леки почистващи средства и да се забрави за ексфолиращите средства. „Вместо тях да се купуват меките гелове и най-добре почистващата пяна, тъй като това е най-нежният начин за желаното въздействие“, обясни доц. Казанджиева. От кремовете да се набавят богатите на хидратиращи вещества, които съдържат подхранващи агенти като хиалуронова киселина, т. е. средства, „отдалечаващи“ от стареенето. „Силовите процедури с цел почистване са абсолютно неуместни! Но отрано може да се започне с мезотерапия, с подхранващи маски и специфичните процедури с филъри, които възстановяват „обема“ на лицето. Нека да не забравяме и фотопротекцията, която е особено важна при сухата кожа“, завърши доц. Казанджиева.

 

3. Чувствителна кожа

Тя е най-големият проблем, тъй като каквото и да постави човек на лицето си, дори маркови и много скъпи продукти, веднага се чувства парене, зачервяване или се обособяват петна. „С такава кожа трябва да пазаруваме продукти само от аптеката и задължително на опаковките им да пише „за чувствителна кожа“, каза дерматологът.

 

Препоръчва се почистването да е с минерална вода и да се избягва горещата, да не се ползва сапун. А пяна и гелове, произведени точно за този тип.

 

Чувствителната кожа е много различна и всеки един козметичен продукт се ползва по метода „проба-грешка“, затова най-добре се посъветвайте с дерматолог. Или поискайте малки мостри в аптеката, за да разберете кой продукт е за вас, защото дори и най-известният крем на световно доказана фирма, може да я раздразни.

 

Козметиката за чувствителна кожа трябва да е без консерванти или с колкото се може по-малко, без оцветители и без аромати. А всички разкрасителни процедури да се правят с голямо внимание и само при специалисти, защото това е кожата, която най-често страда от неправилно приложени методи за почистване. Слънцезащитните кремове да осигуряват протекция както срещу UVA-лъчите, така и срещу UVB, но и да е с фактор 50 плюс.

 

Агресивни „стискания“ и процедури се отразяват изключително зле на сухата кожа, затова забравете за тях.

 

Хората с мазна кожа да се мажат със специални кремове, които едновременно я защитават и овлажняват.

 

Всички видове разкрасителни процедури върху чувствителна кожа трябва да се правят само от дерматолог.

 

Свързани статии:

Аспирин за лице – универсално средство за красива кожа

Сода бикарбонат за лице прави чудеса с кожата

С катранен сапун срещу мазна кожа и акне

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как диета от плодове може да ви помогне да победите рака

Как диета от плодове може да ви помогне да победите рака

Следваща статия
Капки риган - най-мощният антибиотик от природата

Капки риган - най-мощният антибиотик от природата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар