Блог

Варицела и нейните прояви

Варицела и нейните прояви

Варицела е остро инфекциозно заболяване, причинено от варицела зостер вирус (ВЗВ). Той причинява и друга инфекция, известна като херпес зостер. Основно заболяването варицела (дребна шарка) не е надеждно разграничава от едрата шарка до края на 19-ти век. През 1875 г., Щайнер открива, че варицелата е причинена от инфекциозен агент чрез инокулиране (вкарване на микроорганизми) на доброволци с везикулозна течност от пациент с остра варицела.

 

Клиничните наблюдения на връзката междуварицела и херпес зостер са направени през 1888 г., от фон Бокай, когато деца без доказателства за имунитет срещу варицела, придобиват такъв, след изкарване на инфекция от херпес зостер. ВЗВ се изолира от везикулозна течност на варицела зостер и лезии в клетъчна култура от Томас Велер през 1954 г. След проведените лабораторни изследвания на вируса, бе създадена реасортантна ваксина за варицела в Япония през 1970г.

 

Тя е лицензирана за употреба в САЩ през март 1995 г., а първата ваксина за намаляване на риска от херпес зостер е била лицензирана през май 2006 година.

 

Болката и парестезията обикновено са първите симптоми на инфекция с ВЗВ. До характерното избухване на обрив, диагнозата може да бъде трудно поставена. Болка възниква при 41% от пациентите, сърбеж при 27%, и парестезии при 12%.

 

По време на острото заболяване, пациентите могат да получат следните симптоми: болка (90%), безпомощност и депресия (20%), грипоподобни симптоми (12%), херпес зостер.

 

По-податливи на инфекцията са хора с отслабнала имунна система. Тя може да реактивира, без да причинява кожни везикули. Такива пациенти имат тежки болки по кожата, възможна са слабост и хипестезия, но без видими обриви или везикули.

 

Засягане на ЦНС може да стане ясно 3 седмици след началото на първоначалните симптоми.

 

Антивирусните лекарства намаляват продължителността на симптомите, и вероятността от появата на постхерпетична невралгия, особено, когато са приложени в рамките на първите 2 дни от началото на обрива.

 

Варицелата е заболяване, причинено от вирус. Повечето хора с варицела получават много сърбящи мехури и рани по цялото им тяло.

 

Заболяването варицела се разпространява от човек на човек чрез въздуха. Много е заразно. Тя може да бъде сериозна болест, особено при бебета и възрастни, може да предизвика сериозни кожни инфекции, пневмония, увреждане на мозъка и дори смърт. Варицелата е особено опасна за хора, чиито имунни системи са слаби поради заболяване или лекарства.

 

Ваксинацията е най-ефективната стъпка, която може да се предприеме, за да бъдете предпазени от това сериозно заболяване. Ваксините налични на пазара съдържат живи вируси от щам Ока.

 

Пациентите обикновено се изолират в продължение на 21 дни. Вирусите по-трудно живеят и се разнасят в проветрени стаи и при поддържане на добра хигиена.

 

Свързани статии:

7 ползи за здравето и използване на популярната билка – лайка

За какво е сигнал появата на бучка под мишницата

Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Страхотни детокс съставки, които трябва да добавяте към водата си това лято

Страхотни детокс съставки, които трябва да добавяте към водата си това лято

Следваща статия
8 от най-добрите храни за изгаряне на мазнини

8 от най-добрите храни за изгаряне на мазнини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар