Блог

Босилек - лечение на рак

Босилек - лечение на рак

Босилек (Ocimum sanctum), по-известен като Тулси, се смята за най-свещената билка в Индия. Тази билка притежава потенциални болестно-защитни свойства. Поради тази причина, почти всички индийски домакинства отглеждат Тулси в градината си, така че листата на растението могат да се използват за предотвратяване и лечение на болести, включително рак.

 


През последните години учените от цял свят са провели изследвания на тази билка да разберат повече за нейните противоракови свойства. Проучванията са били успешни в разбирането на точното действие на тази билка в контрола на раковите дейности в тялото. Различните механизми на действие на босилек за лечение на рак, са дадени по-долу.

 

 

Как босилекът предизвиква смъртта на раковите клетки?

  • Основното действие на босилека в контрола на раковите заболявания идва от способността му да инхибира ензима COX-2, който стимулира възпалителна реакция в организма и предизвиква ракови дейности. Босилекът блокира действието на този ензим, предпазва от възпаление и намалява болката.
  • Различни животински и лабораторни изследвания са показали, че босилекът може да поправи и регенерира клетките, повредени в резултат на излагане на радиация и окисление, което демонстрира огромния му потенциал при унищожаване на предракови лезии.
  • Изследвания са показали, че фитонутриенти в босилека директно убиват раковите клетки, като по този начин се ограничава растежа и разпространението на рака.
  • Активната съставка в листата на босилека – евгенол, инхибира деленето и миграцията на раковите клетки. Той също така предотвратява нахлуването на раковите клетки в околните структури и предизвиква апоптоза (процеса на програмирана клетъчна смърт).
  • Освен това, босилекът съдържа редица други фитохимикали, включително апигенин, розмаринова киселина, лутеолин, митренал, карнозна киселина и бета-ситостерол. Тези съединения стимулират антиоксидантна активност и унищожават раковите клетки.
  • Босилекът е ефективен при подтискане на растежа и развитието на рак на гърдата чрез блокиране на клетъчната пролиферация.
  • Той също така предотвратява ангиогенеза, процес, при който вътре в масата на рака се образуват нови кръвоносни съдове. В резултат на това, раковите клетки не получават храна и кислород, необходим за оцеляването им, което води до тяхната смърт.

 

Как да използвате басилек за лечение и превенция на рак

Листата на босилека са малко пикантни на вкус. Пациенти, които имат желание да опитат пресни листа могат да започнат с разкъсване на една малка част от листата и дегустацията им.

 

Листата на босилека може да се добавят към чайове, салати или супи. Най-добре е да добавите листата в края на готвенето, така че уникалният вкус да е още остър.

 

В аюрведическата система на медицината, босилекът се счита за „най-доброто лекарство на природата“. Редовната консумация на листата му може да помогне да се предотврати рак. Използването на босилек за лечение на рак може да помогне да се ускори възстановяването на пациента, като се причини унищожаване на раковите клетки.

 

Свързани статии:

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

Методът на Шевченко – алтернативен начин за лечение на рак

Професор Неумивакин: Можете да се излекувате от рак и много други болести с кислородна вода

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кредити вкарват българи в психиатрия

Кредити вкарват българи в психиатрия

Следваща статия
Уроци по английски и клуб на пациента сред модерните терапии в психиатрията на Александровска болница

Уроци по английски и клуб на пациента сред модерните терапии в психиатрията на Александровска болница

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар