Блог

Болезнена среща с подаграта (дори да не си цар!)

Болезнена среща с подаграта (дори да не си цар!)

Атаката идва неочаквано, а болката е непоносима. Ставате сутрин и стъпвате – тогава забелязвате, че палецът на крака е червен и подут в основата си около ставата. Но нито сте се удряли предишния ден, нито пък такава деформация става за 24 часа от неудобни обувки. Та нали спокойно си стояхте с приятели на дреболийки и биричка...

 

Тогава идва диагнозата подагра. Че защо и на вас – нали само царете...!? Защо боли кракът – нали беше свързано с храната и преяждането!? Това, че знаменитости като Колумб, Хенри VIII, Нютон, Бенджамин Франклин и Чарлз Дарвин са страдали от подагра, не ви предпазва от отлагането и кристализирането на пикочна киселина в ставите. Резултатът е болезнено възпаление – подагрозен артрит. Състоянието удря предимно палеца на крака, но може да се прояви и на други места – колена, лакти, китки и пръсти на ръцете.

 

С развитието на стандарта на живот, подаграта отдавна не се свързва с богат и охолен „царски” живот. Възпалението на ставите зависи от това колко добре тялото управлява образуването и отделянето на пикочна киселина. Тя е отпаден продукт при разпада на пурините – вид протеини, които участват в изграждането на нашето ДНК. Мъртвите клетките в тялото се преработват в черния дроб и пурините се разграждат като се образува пикочна киселина. Тя пък се отделя чрез бъбреците. Когато те не смогнат да контролират нивата на пикочна киселина, тя започва да се отлага като кристалчета (мини иглички) в ставите.

 

Нормални стойности на пикочната киселина
Мъже                                      3,4-7,0 mg/dl (202-416 μmol/l)
Жени                                       2,4-5,7 mg/dl (142-339 μmol/l)

 

Горната гранична стойност за пикочната киселина в кръвта при мъжете е 7,0 mg/dl  (416 μmol/l). При серумни стойности над тези се покачва рискът за заболяване от подагра. При стойности на пикочната киселина до 8,0 mg/dl(476 μmol/l) около 20 % получават подагрозен пристъп, при стойности над 9 mg/dl (535μmol/l) практически всеки заболял получава подагрозен пристъп и всеки втори има уратни камъни в бъбреците.

 

Нивата на пикочна киселина и добрата работа на бъбреците до голяма степен зависят от разумния начин на живот. Предразположени са повече мъжете над 40 години с наднормено тегло, а  фамилната наследственост е още един фактор. Често подаграта се проявява като част от комплексно състояние, което медицината нарича метаболитен синдром.  При него редица заболявания на съвремието като хипертония и диабет се разглеждат свързано – подобно на „скачени съдове”.

 

Най-честата причина за повишение на нивото на пикочна киселина в кръвта е намалената способност на бъбреците да я отделят достатъчно бързо. Ефектът може да се засили и от дехидратация (включително след употребата на алкохол – прочетете за механизма тук) Ацетилсалицилова киселина, която се предписва от кардиолозите за превенция на сърдечно съдови заболявания, блокира изкарването на пикочната киселина от организма, повишава нейното съдържание и също провокира пристъпи на подагра. Втората група нежелани препарати са диуретичните средства, които влизат в комбинираното лечение на хипертонията.

 

Друга причина за заболяването е диетата богата на пурини  - консервирани и пушени меса и колбаси, животински вътрешности, дивечови меса, морски дарове, тлъсти риби, домати, карфиол, листни зеленчуци (лапад, спанак), варива (боб, леща, грах, бакла, нахут). Ще се учудите, че бирата (нали беше „приятел” на бъбреците!?) е основен провокатор на подагра, заради пурините в дрождите и маята. Фруктозата увеличава нивата на пикочна киселина в кръвта, затова се избягват подсладени напитки, сокове и сушени плодове. Консумацията над 1 чаша подсладена напитка на ден е свързана с 74% повишен риск от подагра, а приемът на 2 или повече чаши на ден - с 2.39 пъти повишен риск.

 

Да обобщим - сядаме на дробчета с бира или комбинираме морски дарове с хубаво вино и така внасяме обилно количество пурини в тялото. Алкохолът пък има двоен ефект: поощрява черния дроб да разгражда по-бързо пурините и възпрепятства отделянето на пикочна киселина от бъбреците, поради настъпващата дехидратация.

 

Всичко е поправимо! Острата форма на болестта протича с пристъпи, като кризата с оток и болка продължава от 3 до 10 дни, после отшумява все едно нищо не е имало. След първата криза тихият период може да е от 6 месеца до 3-4 г.  Ако не се вземат мерки, пристъпите стават все по-чести. А 7-10 г. след началото на заболяването се развива хроничен подагрозен артрит.

 

Освен противовъзпалителни за лечение на артрита, вашият лекар ще препоръча начини за контрол на нивото на пикочната киселина в кръвта. Това става чрез засилен прием на течности, промяна в диетата за избягване на пурините – особено дреболии, дивеч и морски дарове, както и медикаментозно лечение. Пурини в растителни храни като варива, домати, спанак вече не се приемат за „заплаха” от съвременната медицина. 

 

За да избегнете „царската болест” по-добре е да се стремите към здравословно тегло, балансирано хранене и редовно следене на пикочната киселина. Може да се консултирате за здравето на ставите с ревматолог, както и да потърсите съвет за превенция на подагра от диетолог. Личният ви лекар може да препоръча и среща с нефролог за функционирането на бъбреците.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: The Covino & Rich Show
Предишна статия
Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Следваща статия

Запазете час онлайн при специалистите в СОФИЯМЕД

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар