Блог

Без живак в тялото (ако е възможно!?)

Кога за последно чухте за живак? Не беше ли в гимназията по химия? За повечето от нас живакът е някаква химическа субстанция, с която нямаме нищо общо и която наистина не влияе на живота ни. Или го прави...!?

 

Живакът се използва в голямо разнообразие от продукти и процеси. Среща се в батерии, в термометри, във флуоресцентни енергоспестяващи светлини, в някои по-стари ваксини. (Спокойно: ваксините за децата, включени в имунизационния календар не съдържат живак!), в стоматологичната амалгама – „естетичните” сребристи пломби и в химическата индустрия.

 

Защо трябва да му обърнем внимание? Живакът е един от най-мощните невротоксини, който лесно прониква в мозъка и го уврежда драстично. Действието на живака върху организмите се дължи на способността му да се свързва трайно с клетъчните ензимни системи. Хроничното отравяне с живак може да доведе до загуба на паметта, треперене, загуба на зрението. Особена опасност представлява възможността за натрупването му в органите на рибите и други животни към върха на хранителната верига.

 

Едни от най-ранните употреби на живака са тези в старомодните термометри и барометри, които използват възможността му лесно да се разширява и изпарява при повишаване на температурата. За съжаление, точно това му качество го прави изключително опасен - има риск от вдишване на живачни изпарения. Може да го избегнете в бита като замените уредите с електронни и не ги оставяте в близост да деца! Ако счупите живачен термометър, следвайте съветите, които ще откриете по-надолу в текста за флуоресцентните лампи.

 

А колко живак има в устата ви? Да, амалгамата съдържа значително количество живак, които е свързан с други метали. Прецизни измервания доказват, че минимални количества живачни пари или микроскопични парченца могат да напуснат пломбата. Докато в при възрастните една или две пломби не са причина за притеснение, то наличието на множество „сребърни” може да предизвика отравяне с живак особено при деца.

 

Какво е добре да знаете за  тези пломби: Препоръчително е да се полират през известно време, така срокът им на годност се увеличава, защото корозията им намалява. Поставена близо до венеца, амалгамата може да го оцвети и да направи т.нар. амалгамена татуировка, която се отстранява с лазер или оперативно. Може да оцвети в леко сиво и зъбната тъкан. Дори след подмяната й с бяла пломба, зъбът може да продължи да сивее. Амалгамата има метален характер. Затова, ако в устата има и други метални или златни конструкции, е възможно протичането на галваничен ток - може да възниква метален вкус в устата, парене и сухота.  При температурни разлики в храната, амалгамените пломби се разширяват повече от другите материали (характерно свойство на живака!) и в крайна сметка могат да доведат до счупване на зъба.

 

Ако вие или вашето дете вече имате живачни пломби и бихте искали да се избегнете всякаква възможност за натрупване на живак в организма, се обърнете към опитен зъболекар за замяната им с бели композитни пломби.

 

Живакът е ахилесовата пета на енергоспестяващите крушки. Те са оптимизирани флуоресцентни лампи, които съдържат живак и крият реален риск за здравето. При счупване на такава крушка се отделят 0,35 микрограма живак на кубически метър, което надхвърля 20 пъти допустимата норма. 



Как да действаме в такива случаи: Счупи ли се икономична крушка или живачен термометър, незабавно трябва да бъде отворен прозорец. Хора и животни трябва да напуснат помещението минимум за 15 минути. Незабавно изключете парното, отоплителните уреди и климатика. Не използвайте прахосмукачка! Почистването на стъклата да става при отворен прозорец. Да не се пипа с ръка, а отломките да се събират с парче от картон. Ако стъкла са се забили в килима, да се вадят с тиксо След това всичко да се постави в буркан с херметичен капак, който в никакъв случай да не се изхвърля на боклука, а да се предаде в специален пункт за опасни отпадъци. Съвременна алтернатива на енергоспестяващите флуоресцентни крушки е LED осветлението!

 

Други източници на живак са малко по-трудно за избягване. Считаната за полезна морска храна има способността да филтрира живака от водата. (Замърсяването на океаните и моретата е главно от химическата промишленост). Някои морски организми като сьомгата не задържат живак в телата си, докато други могат да съдържат опасни нива – акула, риба тон, кралска скумрия и миди. (ориентир: колкото по-голяма е една риба, толкова повече живак "съдържа", защото е изяла много други по-малки рибки и е събрала и техния живак.)  Бременните жени, които скоро ще раждат или кърмачките трябва особено да внимават и да избягват по-големи количества живак. Според проучване, публикувано от списанието на Американската медицинска асоциация, жените, които приемали 3-4 порции риба в рамките на 30-дневен период имали живак четири пъти повече, отколкото при другата група жени, които не се хранили с риба. Най-безопасни за храна са дивата сьомга, херингата, сардината, сладководната пъстърва и морската треска.

 

И малко допълнителен оптимизъм: През 2013 ООН инициира подписването на конвенция за постепенното свеждане до минимум на употребата на живак. Документът носи името на японския гр. Минамата, където преди около половин век близо 2000 души загинаха и много повече се разболяха след изпускането на живак от местен завод. Договорът, обсъден от делегати от 140 страни, предвижда до 2020 година голям брой продукти с живак, включително термометрите, да бъдат извадени от употреба. Текстът дава на правителствата срок от 15 г. да прекратят добиването на живачна руда.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://ceoo.com.mx/
Предишна статия
Киселото зеле – здравословен хит!

Киселото зеле – здравословен хит!

Следваща статия

Каляване с ледена вода

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар