Блог

Каляване с ледена вода

Още ли се колебаете дали да се хвърлите в студената вода за кръста на Йордановден? Новините изобилстват от кадри на щастливи моржуващи в ледени водоеми с претенции за здрав имунитет. Дали всъщност каляването със студена вода помага?

 

Може ли да се научим да издържаме на студ? На неврологично ниво рецепторът реагира на определено дразнение. Когато дразнението е еднократно, реакцията е в максимума си. Когато същото дразнение обаче е продължително, възбуждането на рецептора постепенно намалява. Това означава, че каляване срещу дразнение, срещу болка, срещу неврологична реакция, е напълно възможно посредством постоянно повтаряне на дразнението. Така може и да привикнете към взимането на леден душ, например, и да се адаптирате по-лесно към студ. Адаптацията е постепенен процес дори и при бързо реагиращите тъкани и органи. Ако стресирате организма еднократно и очаквате закаляващ резултат, няма да го постигнете, защото няма адаптация.

 

Трудно може да препоръчаме да използвате телата си за ледоразбивачи, но ако решите да се калявате със студена вода, ето какви здравословни ползи може да очаквате:

 

По-добра имунна система. Има безброй изследвания, които показват, че излагането на студ подобрява имунитета. Потапянето в студена вода засилва метаболизма и имунната система се активира.  Експеримент при хора, които се потапяли в студена вода 6 седмици, регистрирал увеличение на плазмената концентрация, на Т -клетките и на лимфоцитите.

 

В Швеция е обичайна практика да се оставят малките бебета се спят на открито в студа (без това нямат друга алтернатива). Тези бебета са показали, че са по-устойчиви на болести, а също така спят по-дълбоко и по-дълбоко.

 

Загуба на мазнини. Когато тялото ви е изложено на студ, то се нуждае от повече топлина, за да ви затопли. За да го направи, то трябва да обработва повече енергия и по този начин се изгарят повече мазнини.

 

По-добра циркулация. Студените душове с течение на времето подобряват кръвообращението. Излагането на студ стимулира тялото да пренасочва кръвта към жизненоважни вътрешни органи, с което циркулацията става по-ефикасна и ефективна.

 

Студените душове са показали, че облекчават симптомите на депресия. Поради високата плътност на рецептори за студ в кожата, студеният душ изпраща огромно количество електрически импулси от периферните нервни окончания до мозъка, което го „събужда” и може да доведе до антидепресивно действие.

 

Здрава кожа и красива коса. Студената вода затваря порите. Това запазва влагата в кожата ви и тя изглежда гладка и здрава. Същото се отнася и за косата, защото кутикулите на косъма се затварят и повърхността става гладка и бляскава.

 

Увеличение на тестостерона. Проучване в Англия показва, че студените бани имат връзка с високите нива на тестостерон. Дори да не вярвате, ако издържите 10 минути под леден душ, ще се чувствате повече мъж от всякога. В допълнение, горещите вани и душове драстично намаляват броя на сперматозоидите, които се произвеждат при по-ниска температура извън тялото в тестесите.

 

Приток на енергия. Студените душове всъщност може да повишат вашите енергийни нива. Когато се потопите в един студен душ , нервните окончания в кожата са на прага на шок, сърцето засилва ритъма си и започвате да дишате бързо. Това е физиологичен отговор, който не може да се сравнява и с най-добрата чаша кафе.

 

Движения на лимфата. Лимфната система превозва отпадните продукти от клетките, за да помогне в борбата с болестите . Тя се задвижва от свиването на мускулите. Студените душове причиняват цялото тяло да се свива и това прекарва лимфната течност през тялото по-ефективно, без тя да се задържа и застоява.

 

Намаление на възпалението. Ледените бани отдавна са използвани от елитни спортисти , за да намалят възпаленията и травмите след тренировка. Ефектът се дължи отново благодарение на подобреното кръвообращение и на засиления лимфопоток – токсините се изхвърлят, а мускулите и ставите се снабдяват с прясна , богата на хранителни вещества кръв.

 

Помните ли спящи бебета от Швеция? Те не са единствените, които спят по-добре през нощта , благодарение на студа. Страдащите от безсъние се съветват да вземат студен душ за подпомагане на съня си. До голяма степен това се дължи на успокоението и отпускането на тялото след първоначалния леден шок.

 

В заключение да обобщим – да, студеният душ би да ви кали да издържате на студ;  да, организмът може да бъде трениран да устоява на болка. Но това трябва да става целенасочено, търпеливо и постепенно. Светкавичните опити могат да доведат до обратни резултати. Калявайте се разумно!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Без живак в тялото (ако е възможно!?)

Следваща статия

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар