Блог

Асай бери: супер храна, която трябва да включите в диетата си

Асай бери: супер храна, която трябва да включите в диетата си

Нуждаете се от антиоксиданти? Насочете се към плодовете. И какво по-подходящо за това от асай бери, които попадат в категорията на супер храни. Нека първо да изясним какво са супер храните. Това са храни, които съдържат високи нива на витамини и минерали, както и антиоксиданти, които освен обръщане процеса на стареене, съдържат и противоракови свойства.

 

Сьомга, киви, боб, зеле, горски плодове, боровинки и пълнозърнести храни са всички супер храни. Те са известни също, че съдържат полезни мазнини, които пречат на сърдечни заболявания и други подобни заболявания. Не е чудно тогава, че супер храните набират популярост тези дни сред хора, които избират по-здравословни възможности за храни.

 

Какво е Асай бери?

 

Асай бери са червеникаво-лилави зрънца, които растат на палмово дърво Асай, предимно намерено в Южна и Централна Америка. Проучванията показват, че Асай бери помага в загуба на тегло и притежава ползи за забавяне на стареенето. Този плод съдържа по-високи нива на антиоксиданти от малини, боровинки, ягоди, къпини и други.

 

Асай бери не е новооткрито от човека. В действителност, то е било употребявано като храна за повишаване на имунитета от дълги години. Редовната консумация на този плод може да покаже няколко ползи за здравето, тъй като предотвратява окислително увреждане на човешкото тяло. Антоцианин, съдържащ се в Асай плодовете предпазва от действието на свободните радикали в организма като по този начин гарантира максимална клетъчната защита.

 

Aсай бери като агент за отслабване: Мит

 

Няма съмнение относно хранителните ползи на Асай бери. Въпреки това, няма убедително проучване, което да показва, че консумацията на този плод помага при сваляне на килограми. Определено може да е неразделна част от здравословна и питателна диета, но това, че е агент за отслабване е мит.

 

Не съществува такава храна, която помага за сваляне на килограми. Единственото нещо, което работи е – редовни физически упражнения в съчетание със здравословна диета. Ако супер храни като Асай бери са включени в здравословни планове за хранене, цялата програма за отслабване се превръща в много ефективна.

 

Коя форма на Асай бери трябва да бъде консумирана?

 

Есенциалните мазнини в Асай плодовете помагат в изгарянето на мазнините и контролират желанието за храна, и като резултат, повишават скоростта на метаболизма. Освен това, Асай продукти, предназначени за детоксикация на организма, контролират натрупването на токсини и прочистване на системата.

 

Асай бери са редки и екзотични плодове, които не са толкова лесно достъпни. Ето защо, обикновено са на разположение под формата на капсули, сокове и дори асаи бери на прах. Лекарите предполагат, че трябва да се ограничи консумацията на Акай сокове, тъй като те се обработват и съдържат големи количества захар. Един от най-добрите начини за консумация на Асай е чрез смесване на замразени, неподсладен асай плодове с други плодове и зеленчуци в здравословен шейк. Прахообразният вариант, както и на капсула, също са ефективни.

 

Свързани статии:

5 супер плодове, които карат раковите клетки да се самоунищожават

Български суперхрани, които заместват вносните

Опитайте тези 9 ароматни суперхрани за подобряване на здравето

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Невероятни ползи за здравето от ябълков оцет и мед

Невероятни ползи за здравето от ябълков оцет и мед

Следваща статия
Яденето на повече пикантни храни намалява риска от преждевременна смърт с 14%

Яденето на повече пикантни храни намалява риска от преждевременна смърт с 14%

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар