Блог

Активен въглен, известен като древна медицина на гърците, египтяните и американските индианци

Активен въглен, известен като древна медицина на гърците, египтяните и американските индианци

Активният въглен се използва често при спешно лечение на специфични видове отравяния и свръхдози, за да абсорбира отровата от стомаха. Използва се също и за лечение на газове/метеоризъм и разстроен стомах. Натурален дезодорант и дезинфектант, активният въглен е един от най-добрите агенти за усвояване и адсорбция, които са известни. Активният въглен обикновено се извлича от черупки от кокосови орехи, дърво или торф. Това, което го прави „активен“, е допълнителен процес, на който се подлага въглена, при който е изложен на някои газове при много високи температури. Това води до образуването на голям брой много малки пори на повърхността на въглена, които работят като микроскопични капани за съединения и частици.

 

Хипократ, гръцки лекар, смятан за бащата на природната медицина, използва активен въглен, за да лекува много пациенти. Активният въглен (също наричан просто въглерод) е наречен „черна магия“, заради цвета и лечебните му способности. Древните египтяни и американските индианци използвали активен въглен. Той премахва паразити и бактерии от организма.

 

Факти

Отрицателно зареденият въглен привлича положителни йони, които се съдържат в токсини и в отрови, което означава, те се свързват с тях и след това се изхвърлят от организма чрез урината/чревния процес.

 

7 предимства на активния въглен

 

Намаляване или премахване на газ

Активният въглен може да бъде ефективен начин за намаляване на газ, особено след консумирането на храни, като боб, които често създават излишък на газ. Той също може да облекчи разстроен стомах или гадене. Все пак, струва си да се повтори, че активният въглен трябва да се приема само от време на време за облекчаване на тези симптоми и не трябва да се използва всеки ден.

 

Алкохолно отравяне

Активният въглен не адсорбира алкохол, но пък помага за бързо премахване на други токсини от организма, които допринасят за отравяне. Рядко алкохолът се консумира в чист вид, почти винаги присъстват смесители, които включват изкуствени подсладители и химикали. Активният въглен премахва тези токсини.

 

Намаля висок холестерол

Проучвания по целия свят показват, че активният въглен намалява лошия холестерол и повишава добрия холестерол много повече, отколкото някои лекарства с рецепта.

 

Премахва паразити

Премахва паразити и бактерии от организма. Това включва такива, които причиняват всичко, от запушен нос до по-инвазивни паразити.

 

Хемоперфузия

Активният въглен играе много важна роля в хемоперфузия, което е процес на премахване на кръв от тялото, за да се почисти от токсини и след това се връща отново в тялото. Премахването на токсините изисква адсорбент, а активеният въглен е най-често използван. Хемоперфузия обикновено се извършва при пациенти с бъбречна недостатъчност, както и тези, подложени на трансплантация на черен дроб.

 

Избелване на зъбите

Активният въглен има много общо с пастите за зъби и може да бъде използван, за да избелите зъбите и подобрите лошия дъх.

 

Други употреби

Активният въглен помага за премахване на лош дъх от устата и прочистване на храносмилателния тракт, облекчава симптомите на нервна диария, диария на пътешественика (Turista), спазми на дебелото черво, стомашно разстройство и пептична язва. В тези случаи се взема между 1 и 1 1/2 супени лъжици въглен на прах, разбъркан в чаша с вода, до 3 пъти на ден. Най-ефективно е, когато се приема между храненията, тъй като храната може да намали неговата ефективност.

 

Свързани статии:

Полезният активен въглен прочиства от всякакви отрови

Лесно и ефективно естествено избелване на зъбите

В жегите: Поне 2 пъти дневно душ и без тлъсто

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да спасим топките от запарване

Как да спасим топките от запарване

Следваща статия
10 храни, които ни помагат да мислим по-добре

10 храни, които ни помагат да мислим по-добре

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар