Слънчогледовият лецитин е важен за нервите и мозъка според учени. Той е съставка на обвивките на нервните клетки и на мазнините в мозъка. Знае се още, че клетките на нервната система могат да се регенерират чрез снабдяване с фосфолипиди, високо ненаситени мастни киселини и антиоксиданти. Мозъчните клетки се обновяват чрез деление и затова са зависими от постоянната детоксикация и снабдяването с нови хранителни вещества. Тъй като мъртвите мозъчни клетки трябва да се разградят и да се заменят от нови, крайно необходимо е непрекъснатото оптимално снабдяване на мозъка с хранителни вещества.
Лецитинът трябва да се разглежда като „храна за мозъка” и може да се прилага като средство за подсилване при Алцхаймер, старческа деменция и Паркинсон.
При липсата на лецитин - това важно минерално вещество, на душевно ниво се стига до плачливост, носталгия, боязливост, нерешителност, агорафобия ( страх от обществени места и открити пространства), отслабване на паметта.
Дали човек ще изразходил твърде много калиев фосфат в живота си поради претоварване се забелязва по хлътналите слепоочия.
Това е признак на загуба на „мозъчно вещество”, както е общоприето да се казва.
Антиокисидантната защита включва да се избягва консумация на храни, които съдържат т.нар. трансмастни киселини. Те ограничават гъвкавостта на клетъчната мембрана. Всички хидрогенирани растителни мазнини, маргарини и химично преработени растителни масла съдържат предимно трансмастни киселини. Недостатъчното снабдяване с есенциални мастни киселини и преобладаващото внасяне на трансмастни киселини изсушават клетъчните мембрани, те стават чупливи, а клетките чак до клетъчното ядро не могат да бъдат защитени от разрушаващото действие на свободните радикали и генетичните промени, посочват австрийски учени. Като неблагоприятни влияния тук трябва да споменем облъчване, вируси, замърсена околна среда, които водят до мутации в клетъчното ядро , а това от своя страна води и до повишен риск от тумори.
засилва още метаболизма на черния дроб и заедно с ненаситените мастни киселини стабилизира диференцирането на имунните клетки и общо предпазва имунната система.
Свързани статии:
Соев лецитин – отровата, която ни дебне в сладките индустриални храни
Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт
Как да изчистим тялото си от отровни флуориди
Източник: Здравница
Коментари