Блог

Тайните на орловия нокът

Тайните на орловия нокът

Днес бихме желали да ви запознаем с едно голямо име от медицината, чийто принос може и да не се помни от много хора. 

 



В чест на германския ботаник, лекар и учен Адам Лоницер (1528-1586) е наречен родът Лоницера , познат още като орлов нокът към който принадлежат над 180 вида лиани, храсти и неголеми дървета. Прародината му е Азия, а у нас са познати 5 вида. Той принадлежи към семейство Бъзови.

 



Адам Лоницер е роден в Марбург и умира във Франкфурт на Майн на 58 години. Баща му е филолог и теолог. Първоначално малкият Адам учи в родния си град, а после в университета във Майнц, който завършва едва 16- годишен. Става професор по математика (1553 г), а също и по медицина (1554 г.). Започва работа като лекар във Франкфурт на Майн, където се увлича по изследване на лековити билки заради което изучава много съзнателно ботаника. През 1557 г. публикува своето произведение  Билкарска книга ( Kräuterbuch).

 



Адам Лоницер се жени за дъщерята на известен франкфуртски издател, но скоро след сватбата им тя умира. Той наследява издателството, но успява да публикува 4 издания на своята Билкарска книга в периода от 1555 г. до 1577 г.

 



За какво се използва орловия нокът?

 



Дрогата от орловия нокът се приготвя от цветчетата ( събират се добре разцъфнали, сушат се на тънки слоеве в проветриви помещения) и листата( от юни до август). Най-добре е да се берат в сухо, слънчево време.

 



Химичният състав на орловия нокът (Lonicera) не е добре проучен, но със сигурност съдържа сапунини и дъбилни вещества, в цветчетата му също и етерично масло, а в листата – витамин Е и каротин. Те са предпоставка за откашлечно, омекотяващо и затягащо въздействие. Запарките от цветовете се прилагат при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, кашлица, бронхити, астма, както и срещу диарии.

 



Две ч.л. наситнени цветчета от катерлив орлов нокът  (Lonicera caprifolium) се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, кисне похлупено 5 мин. и се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. запарка 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 14 дни.

 



От листата се приготвя запарка ( 1-2 суп.л. дрога на 1 ч.ч. вода, ври 10 мин. на слаб огън и се прецежда). Тя се използва външно за жабурене ( възпаления на устната кухина) и гаргари ( при гърлобол), компреси и промивки при косопад, различни кожни възпаления, за заздравяване на рани.

 



В Източен Сибир и Далечния Изток се използва и ядливия орлов нокът (Lonicera kamtschatica) . Най-голямо приложение за здравето като терапевтично средство имат плодчетата. Свежите имат противоскорбутно, общоукрепвашо, подобряват чернодробната и стомашната функция, помагат при редица заболявания на очите, кожата, устата, при хипертония и атеросклероза. От тях се приготвят също компоти, сладка, сиропи, конфитюри, напитки, сокове, вино.

 



Орловият нокът е предпочитано растение и в декоративното градинарство заради лесната си поддръжка, непретенциозност към студ и красивите си листчета и плодове.

 

 

Свързани статии:

 

Кашляте? Дихателна гимнастика и парна баня!

 

7 холистични билки за естествено лечение на астма

 

Салвия – билката, която дарява безсмъртие

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Eлексир за прочистване на белите дробове от никотин и катрани

Eлексир за прочистване на белите дробове от никотин и катрани

Следваща статия
Да победим бялото течение, дами!

Да победим бялото течение, дами!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар