Блог

Да победим бялото течение, дами!

Да победим бялото течение, дами!

Бялото течение е проблем, който се пренебрегва от доста жени, но това не трябва да се случва, защото появата му не е толкова нормална, колкото много жени си мислят. 

 


По този повод потърсихме консултанта Юлия Стоянова.



- Защо бялото течение е толкова упорито?

 


- Защото не винаги е установена точната причина за появата му и оттам и лечението е неправилно. Особено самолечението. Трябва да се установи точния причинител. Обикновено това са бактерии, най-често хламидии и стафилококи, понякога коли и протеус, или гъбички вид кандида.



- Какво да направим?

 


- Не винаги причината за появата му е една и съща. Например, има случаи на поява на бяло течение при малки момиченца и тогава само детски гинеколог може да каже каква е причината за появата му и да даде лечение. Всеки случай е индивидуален. Терминът „бяло течение” е доста относителен, тъй като и в учебниците доста се разминават описанията и характеристиките на течението – колко бяло точно трябва да е, за да се характеризира като такова. Защото цветът му варира - от прозрачно до леко жълтеникаво и пак се води „бяло“. Но в първия случай имаме възпаление на яйчниците и оттам идва тази повишена секреция, а при други случаи – се дължи на бактерии или гъбички. Затова самолечението не се препоръчва, а трябва да се отиде на гинеколог. Той  първо трябва да назначи съответните изследвания и едва когато види резултата да назначи лечение. Специфичните изследвания са: вагинален секрет – микроскопско изследване и микробиологична посявка в лаборатория,  а не само диагностика на неоцветен препарат с микроскоп в кабинета на гинеколога!

 



Много често развитието на гъбични заболявания се дължи на прекомерна или скорошна употреба на антибиотици. Затова и те не се вземат без лекарско предписание. В повечето случаи имаме намален имунитет.



- Има ли препарати на билкова основа, които да подпомогнат лечението?

 


- Като добавъчна терапия могат да се вземат продукти с билката „котешки нокът”, която действа срещу бактерии и гъби, жен-шен, да се консумира черен пипер, люти чушки и чесън, полезни срещу бактерии и вируси, а промивки външно да се правят с лайка и сода, както и разреден спиртен разтвор от тамян или прополис. Редовната употреба на пробиотици също подпомага лечението. Понякога това е достатъчно.Но пак повтарям, това не отменя посещение при лекар.

 



- Какви грешки се правят при лечението му ?

 


- За различните причинители има различно третиране.Трябва да се знае, че всички лекарства, особено тези за гъбични инфекции имат потенциален токсичен ефект и затова трябва да са предписани от лекар, за да не стане така, че лечението да е по-агресивно  от болестта.



- Ако бялото течение се увеличи,  какво да направим?

 


- Отидете при лекар отново и поискайте  микробиологична посявка. Ако не се лекува,  то често води до стерилитет, а според последни проучвания някои специалисти смятат, че гъбичките кандида вземат участие в канцерогенезата.

 

 

Свързани статии:

 

Тетра – природният антибиотик срещу всякакви инфекции

 

Салвия – билката, която дарява безсмъртие

 

Смрадлика – при кои заболявания се използва билката?

 

Източник: Здравница

 

 

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тайните на орловия нокът

Тайните на орловия нокът

Следваща статия
Тайната на фараоните за здраве

Тайната на фараоните за здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар