Куркумата, известна с прекрасен вкус и цвят, неразделна от много рецепти с привкус от Изтока, има и други прекрасни ползи. Тя има много полезно действие върху здравето ни, но наскоро става ясно, че куркумата се бори упорито и срещу рака.
Коренът с кафява кожа и ярко-оранжева плът е култивиран в продължение на повече от 5000 години в тропиците на Азия, където е бил ценен за лечение на редица състояния, включително „зъбобол, болки в гърдите, инфекция на пикочните пътища, метеоризъм, жълтеница, менструални неразположения, натъртвания, кръвоизливи и колики.“
Подправката проправя пътя си към Запада чрез арабски търговски пътища по време на 13-ти век и става популярна в целия свят. Куркумата сега се отглежда в тропически региони като Индия, Филипините и Карибите, и е вероятно най-известна като една от основните съставки на ястия с къри.
Наскоро е открито, че куркумата има потенциала да заменя химиотерапия и облъчване при лечение на някои видове рак – и е доказано, че предотвратява и се бори с почти всеки тип рак.
От сайта TheTruthAboutCancer.com:
Активната съставка в куркумата е извлечено съединение, наречено куркумин. Проучвания показват, че куркуминът помага за предотвратяване на различни форми на рак, включително на гърдата, на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво, поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той спира развитието на рака като се намесва в клетъчните сигнални аспекти на хроничното заболяване.
Почти чудодейните свойства на „интелигентно убиване“ на куркумина инхибират растежа на туморите и разпространението на рака по основни начини на клетъчно ниво. Той има лабораторно доказана способност да инхибира конкретен, насърчаващ рака ензим (COX-2), възпрепятства притока на кръв към раковите клетки, предизвиква тумор-подтискащи гени, спира метастази (разпространение на рак в органите на тялото), убива лимфомни клетки и предотвратява повторно образуване на ракови стволови клетки.
Способността да се насочва към ракови стволови клетки е едно от най-мощните противоракови свойства на куркумина, както разкрива едно скорошно проучване.
От сайта GreenMedInfo.com:
Проучването описва широк обхват от молекулярни механизми, идентифицирани понастоящем, чрез които куркуминът атакуква ракови стволови клетки (CSCs), които са малцинството субпопулация от самостоятелно подновяващи се клетки в туморна колония, и които самостоятелно са в състояние да произвеждат всички други клетки в тумора, което ги прави най-смъртоносните, туморогенни клетки от всички, в рамките на повечето, ако не всички видове рак. Тъй като CSCs са устойчиви на химиотерапия и радиация, и дори може да бъдат провокирани от повишена агресивност чрез хирургическа намеса, те са широко смятани, че са отговорни за повторна поява на тумори и провала на конвенционалното лечение.
Когато природни лекове и превентивни съставки са доказани, че имат заслуги, лекарствената индустрия обикновено ще извърви дълъг път, за да отрича и предотвратява тяхното използване, или поне да намери начини да ги синтезира и патентова, така че да могат да бъдат продавани на обществеността за огромни печалби, независимо дали техните версии са безопасни и ефективни – а често фармацевтичните версии не са.
Така че е добра идея е да започнете въвеждането на куркума в диетата си сега (ако вече не сте започнали) – и също така това е една много всестранно използвана подправка.
Къритата не биха били същите без куркума – това е една от основните подправки, открита в повечето варианти, и осигурява отличителния цвят и вкус – но тя също така е фантастична съставка, която може да се използва в много други рецепти, включително супи, месо, ястия с ориз и яхнии. Също така е чудесна и с яйца, картофи и дори шейкове. В допълнение, можете също да я съчетаете с черен пипер, който помага куркуминът да става по-ефективен.
Свързани статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
„Златната“ смес – куркума и мед – най-добрия и най-силен естествен антибиотик
Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници
Източник: Био Поглед
Коментари