Блог

Кафето - "противоотрова" срещу пиянството

Кафето - "противоотрова" срещу пиянството

 

Цирозата на черния дроб вече си има антидот и това е кафето. След 15-годишно проучване на цироза на черния дроб в повече от 400 000 пациенти Университетът на Саутхемптън направил въпросната констатация. Според учени и лекари, няколко чаши кафе имат значима лечебна сила срещу увреждане на черния дроб.

 

 

Доклад от 2013 г. показваа, че 33 274 лица са пострадали с фатални последици от алкохол-индуцирана чернодробна цироза, което е в съответствие с докладите на средно 45% от американците, които умират от това заболяване всяка година. Доказано е, че само две чаши кафе на ден намаляват щетите от цироза на черния дроб с до 44%, което помага да се поправят щетите на съединителната тъкан и да се регенерира растежа на здрави чернодробни клетки.

 

 

„Цирозата е потенциално фатална и няма лек за нея. Поради това е важно да се знае, че рискът от развитие на цироза може да бъде намален с консумацията на кафе. Евтина, повсеместна напитка, която се понася добре„ - казва д-р Кенеди, виден участник в изследването.

 

 

Има малко по-фатални случаи на цироза на черния дроб при мъжете, отколкото сред жените и е най-изразена при индивиди на възраст между 25-34 години, сочат данните на Националния институт по алкохол и злоупотребата с алкохол. В САЩ около 24% от населението злоупотребява с алкохол, което причинява 88 000 смъртни случая годишно. От това, почти половината са с свързани със щети на черния дроб.

 

 

По колко кафе?

 

 

Д-р Кенеди и неговите сътрудници поеха предизвикателството да разберат точно колко кафе намалява риска от цироза на черния дроб, както и в какъв процент. Те разкриха, че една чаша кафе на ден намалява риска с 22%, две чаши с 44%, 3 чаши с 56% и 4 чаши с 65%.

 


Поради това беше предложено, че 2-4 чаши чисто, филтрирано кафе на ден ще произвежда максимални резултати, и че всички допълнителни чаши ще имат отрицателен ефект върху останалата част на тялото, дължащ се на кофеина и киселинното натоварване.

 

 

Как да разбера дали консумирам твърде много алкохол?

 

 

Въпреки че няма глобален консенсус за това колко алкохол надвишава лимита за здраве, средно правителствени препоръки показват, че еталонът седи на 14 единици седмично, което се равнява на около две чаши вино дневно или 8-10 грама чист алкохол. Доказано е, че пиянството има комбинирани вредни ефекти върху тялото, най-вече на черния дроб.

 

 

Основните симптоми на цироза на черния дроб включват:

 

 

  • Умора;
  • Отслабване;
  • Загуба на апетит;
  • Честото кръвотечение от носа;
  • Видими артерии под кожата;
  • Подуване на краката;
  • Сърбежи;
  • Подуване на корема;
  • Жълтеница;

 

Добрата новина е, че черният дроб е орган, който регенерира клетките годишно, и може да се възстанови от последиците от прекалената консумация на алкохол, които причиняват чернодробна цироза.

 


Увреждане, причинено от алкохол, може да се намали и преодолее и кафето е идеалната напитка за това. До 69% от американците са диагностицирани с това състояние и до един милион души умират годишно от него.

 


Диагнозата включва наблюдаване на симптомите и скенер. Чрез намаляване на консумацията на алкохол и добавянето на няколко чаши кафе на ден, може драстично да се намали риска от смърт.

 

 

Защо кафе?

 

 

Изследванията все още продължават, но предходните девет обширни проучвания показаха, че мощните антиоксиданти, кофеин и отлични противовъзпалителни свойства, които се съдържат в кафето, като хлорогенова киселина, kahweol и cafestol са причината за неговото забележително действие върху увреден черен дроб. Чрез намаляване на възпалението, лечение на оксидативен и корозивен стрес, и даване на тялото здравословна доза от кофеин, черният дроб има шанс да се възстанови от лошите навици.

 

 

Внимание: бита сметана, капучино и други подобни, нямат същия ефект като неподправеното кафе, направено от качествени зърна. Препоръчително е да се пие органично, чисто, филтрирано кафе и да не се използва рафинирана захар, сметана и нездравословни добавки.

 

Свързани статии:

 

Клизми с кафе: ключът към детоксикация и здраве на цялото тяло

 

Кафето, моят приятел

 

Вкусен лек за кашлица: кафе и мед (по-ефективен от стероидите)

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Куркума - интелигентният убиец на ракови клетки

Куркума - интелигентният убиец на ракови клетки

Следваща статия
Червеното месо - причина за рак?

Червеното месо - причина за рак?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар