Ечемикът е познат като съставка в производството на бира, като храна за животни. Обаче, младите ечемичени кълнове могат да се консумират като суперхрана и причината за това е, че тази безглутенова ечемичена трева съдържа много голям брой хранителни вещества, които се губят при появата на зърната.
Четири причини да заобичаме ечемичената трева
1). Намалява холестерола – едно изследване, публикувано в списанието Journal of Chiropractic Medicine през 2008 г. установява, че лицата, които са се хранели с продукти от ечемичена трева като част от 21-дневна хранителна програма показали значително по-ниски нива на общия и на LDL холестерол, в сравнение с контролната група. Това изследване е подсилено от по-късно проучване през 2010, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, в което изследователите са открили, че консумацията на пълнозърнести ечемичени храни и сок от ечемичена трева намалява LDL холестерола. LDL холестеролът е „лош“ холестерол, който се натрупва в стените на кръвоносните ни съдове и може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания. Ето защо яденето на повече LDL холестерол-понижаващи храни, като ечемичена трева, може директно да стимулира здравето на сърдечно-съдовата ви система.
2). Богата на хлорофил – ечемичената трева е един от най-добрите източници в света на хлорофил. Хлорофилът е мощен „чистач“ на кръвта и ни помага да увеличим нивата на хемоглобина, така че нашите червени кръвни клетки може да предоставят на нашите клетки повече кислород. Тъй като разрушителни бактериите не могат да виреят в присъствието на кислород, ечемичената трева може да играе важна роля за защита от сериозни заболявания като рак. Освен това, ечемичената трева съдържа голям брой антиоксиданти (включително изключително мощен антиоксидант, супероксид дисмутаза).
3). Увеличава здравето на храносмилателната система – ечемичената трева съдържа голям брой важни храносмилателни ензими като цитохром оксидаза, липаза, протеаза и амилаза. Според д-р Джилиан Макейт, автор на книгата „12 природни суперхрани за трансформиране на вашето здраве“, тези ензими са причината, поради която в дългосрочен план консумацията на ечемичена трева е доказано, че помага при цьолиакия, стомашно разстройство, болест на Крон, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ ) и множество други състояния, свързани с храносмилането. Освен това, ечемичената трева се състои от приблизително 6% диетични фибри, които изчистват дебелото черво от токсини и създават благоприятна среда за добро здраве.
4). Богата на хранителни вещества – ечемичената трева има забележителна концентрация на хранителни вещества, която далеч надхвърля тази на синтетичните витамини и минерални добавки. Спектрален анализ, предоставен от BetterWay2Health показва, че ечемичената трева съдържа всички витамини, освен витамин D и е с особено високо съдържание на витамини С и А (тя дори съдържа малки количества В12). Съдържа също голям брой минерали като калций, мед, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк и хром. Ечемичената трева се състои от около 45 процента белтък, което е два пъти повече от съдържанието в пшеничния зародиш. Този протеин е с изключително високо качество и съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, заради, което много културисти (особено вегетариански културисти) добавят ечемичена трева на прах в шейковете си след тренировка.
Препоръчваме ви да опитате био ечемични стръкове на прах.
Свързани статии:
4 домашно приготвени супи, които се борят с рака
Храни с високо съдържание на глутен
Хапвайте тези храни за по-големи гърди
Източник: Био Поглед
Коментари