Каму Каму е храст, който расте във влажните тропически гори на Амазонка. Каму Каму е най-богатият естествен източник на витамин С, който съществува в природата. Съдържа 30 до 50 пъти повече витамин С, отколкото портокалите и другите цитруси. Не е по-голям от череша или слива, леко кисел на вкус. Ето защо хората в Перу и Бразилия, където расте, го използват за направата на сладка, напитки и сладолед.
Какво съдържа Каму Каму?
Освен огромното количество витамин С, Каму Камусъдържа бета-каротин, желязо, калций, калий, витамин В, флавоноиди и танини, фибри и протеини. Освен това той съдържа достатъчно количество фосфор, белтъчини, левцин (аминокиселина, която може да се синтезира само при човек с повишени честотни характеристики, образува се в черния дроб), серин (киселина, която влияе на междуклетъчните връзки), тиамин (витамин, който въздейства върху въглехидратите и мазнините), валин (аминокиселина, която влияе върху формирането на тъканите), елагова киселина (съединение, което се отразява на цялостното развитие на организма, смята се, че то предотвратява образуването на раковите клетки), както и фосфор, който бива пълноценно усвояван в тялото и захранва мозъка. Трябва да отбележим, че комбинацията от минерали и витамини подчинени на енергийната активност на това растение (което всъщност се явява енергетик) му позволяват да запази и дори засили полезните си функции след като проникне в тялото ни.
Плодчетата на Каму Каму били използвани от коренното население по амазонка стотици години – полезни и лесно преносими са. Освен за храна, индианците използвали Каму Каму като болкоуспокоително и антисептик.
С какво е полезен Каму Каму?
Витамин С е от съществено значение за здравето на човека. Хората не произвеждат витамин С сами, както правят много други видове, ние трябва да го получим от хранителни източници. Приемането на пълен спектър витамин С от естествени растителни източници като Каму Каму осигурява допълнителни хранителни вещества, които подобряват абсорбация на витамин С за разлика от синтетични източници, което го прави много по-биодостъпен и ефективен.
В допълнение към укрепването на имунната система, Каму Каму се използва в подобряване на енергията и настроението. Добро е за венците, очите, кожата, косата и ноктите. Каму Каму поддържа черния дроб здрав и се бори със стерилитет както при мъжете, така и при жените. Смята се още, че лекува и херпес. От полза е за мозъка като подкрепя нивата на серотонин за подобряване на съня, паметта и настроението. Предоставя обща подкрепа за цялостната система здрава и подобрява зрението, предпазва от катаракта и глаукома. Някои изследвания показват, че може да бъде полезно за облекчаване на Паркинсон и болестта на Крон.
Каму Каму е анти-вирусно (бори простуда и грип), противовъзпалително (облекчава артрит и други възпалителни заболявания), антиатеросклеротично (предотвратява натрупването на плака по артериите), мощен антиоксидант (клетъчна защита), антиспетично (убива бактериите), анти-мутагенно (предотвратява генетични мутации, причиняващи рак), хипотензивно (понижава кръвното налягане), антилцерозно, антигингивитно (бори гингивит), анти-хепатитно (предпазва от заболяване на черния дроб) и антидепресант.
Противовъзпалителните свойства на Каму Каму го правят полезна добавка за ставите, тъй като помага за възстановяване на връзките и сухожилията, както и ставите и хрущялите чрез подкрепа на производството на колаген.
Свързани статии:
Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)
Витамин С – антиоксидант и имуностимулатор
В кои храни се крият витамините
Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?
Автор: zdravnitza.com
Коментари