Блог

9 мисли, които ще ви направят богати през 2016-а

9 мисли, които ще ви направят богати през 2016-а

Има ли мисли, които могат да ни направят богати?

 

Разликата между бедни и богати хора не е единствено в банковите сметки и притежаваното имущество, но и в мисленето. То до голяма степен определя ще имаш ли късмет в начинанията си или ще се провалиш, пише „За жената“.

 

Доста хора са израснали в бедност, след това са забогатели, други пък ‐ обратно, получили са богатство, което са пръснали.


За това каква е разликата между мисленето на бедните и богатите разказва в своя статия в Business Insider Данюел Али. Това е човек, който е тръгнал от нулата, направил първия си милион долара на 24 години и в момента консултира големи инвеститори.

 

Ето и неговите наблюдения:

1. Бедните хора постоянно са скептично настроени. Те мислят, че всичко е срещу тях, че светът е устроен несправедливо и че успяват единствено безскрупулни и жестоки действия. Богатите са оптимисти, те вярват в хората. Ще се учудите, ако узнаете колко от тях оставят например незаключени къщите и колите си. Те мислят, че могат да се доверят на доброто.

 

2. Бедните постоянно търсят виновник за неудачите си. Те се занимават с причината за тях, а не търсят решението. На подсъдимата скамейка за тях са времето, обстоятелствата, правителството, околната среда. Така намират оправдание, че не са успели в живота. Богатите осъзнават, че за всичко си има първоизточник, но не оставят нещата просто да се случат, а предприемат действия в търсене на решение. И в голяма част от случаите успяват.

 

3. Бедните хора обичат да предполагат. След като търсят някаква истина, те не искат да стигнат до нея, а спират до предположенията. Например, ако се намират близо до знаменитост, те си казват: „Тя е доста известна, няма да иска да говори с мен”, а не проверят дали това наистина е така. Богатите напротив, търсят своята истина и задават въпроси директно. Те могат да напишат писмо и до президента на САЩ и да му зададат правилните въпроси, на които след това да получат отговори.

 

4. Бедните винаги казват „Те” и „Тях”. По този начин идентифицират хората, от които зависят, които им плащат за свършената работа. Но самите те са някъде извън работата си, значи трудно могат да успеят и да направят кариера в нея. Богатите използват „Ние”, те са част от случващото се в живота им и не се дистанцират от него.

 

5. Бедните мислят, че парите са по‐важни от времето. Те са склонни да продават своето време за пари и по такъв начин никога не разгръщат потенциала, който имат да работят за себе си. Богатите знаят, че времето е по‐ценно от парите. Те търсят преживявания, които купуват с пари и се наслаждават на времето, отделено за самите тях.

 

6. Бедните са склонни да имитират другите. Те виждат как действа, облича се или говори успелият и се стремят да правят всичко като него. Не си задават въпроса, а дали не мога аз да направя това или онова по‐добре. Богатите правят точно обратното ‐ те търсят начин да постигнат нещо, което другите не са постигнали или да направят нещо по‐добре от вече успелите.

 

7. Бедните се оплакват, осъждат и критикуват. Те са на мнение, че при тях нещата са по‐зле отколкото при предшествениците им. Богатите обичат да се хвалят и да се наслаждават на постигнатото. Те обичат наградите, защото смятат, че който бъде награден, после прогресира.

 

8. Бедните търсят съвети от аматьори, свои познати и вярват на почти всичко, което чуват от тях. Не поставят под съмнение подобни съвети, приемат мнението като факт. Богатите търсят отговори от професионалисти. Те са се научили да мислят и самостоятелно, но когато не знаят нещо, питат който знае. Плащат за консултации, но така имат варианти за решение, което взимат сами.

 

9. Бедните имат големи телевизори, богатите‐големи библиотеки. Телевизията ти помага да избегнеш мисленето, книгите и статиите те насочват да мислиш. Не смятайте, че можете да забогатеете само като постъпвате като богатите хора. Но познанието за това как те са успели, ще е от полза. Най‐простият съвет е ‐ ако си заобиколен от бедни хора, прави обратното на това, което правят те.

 

Свързани статии:

За неподозираната сила на думите и това да сме позитивни

Как да се освободим от нездравословните си навици

Чарлс Буковски: 10 съвета за добър живот

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предлагат антибиотици да се дават на деца само след микробиологичен тест

Предлагат антибиотици да се дават на деца само след микробиологичен тест

Следваща статия
Къна - източна рецепта за красота и здрава коса

Къна - източна рецепта за красота и здрава коса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар