Блог

Къна - източна рецепта за красота и здрава коса

Къна - източна рецепта за красота и здрава коса

Истинската къна представлява стрити на прах листа от растението Хена (Lawsonia inermis), което се отглежда в много страни на Северна Африка и Средния изток. То съдържа растителни пигменти, смоли и танини, които обгръщат косъма и му придават повече обем, блясък и огнен цвят. Интересното е, че билката има и противогъбично действие, поради което в традиционната медицина се използва като лечебно средство за различни кожни заболявания, например пърхот. Или иначе казано, къната е напълно натурален продукт за разкрасяване, който се използва вече хилядолетия от жените в арабския свят и Индия. А както знаем, те се славят с пищните си коси.

 


Въпреки това много жени са резервирани към къната и то до някъде с основание. За разлика от химичните бои, които имат постоянен състав и окислител, което гарантира почти идентичен цвят с този от каталога, резултатът от оцветяването с къна е строго индивидуален. От една страна той зависи от естественият цвят на косата ви, тъй като растителните пигменти само го обогатяват в огнено, но не могат да го потъмнят или изсветлят. От друга, значение има и при какви климатични условия е отглеждано растението. Така например египетската къна дава по-риж оттенък, а индийската интензивно червен. Също така листата, които растат по върховете на храста са по-качествени и дават по-дълбок цвят от тези, които са в основата. Но тази информация няма как да намерите на опаковката.

 

 

Разбира се, да не сте доволни от резултата, може да ви се случи и с всяка една боя. Но в такъв случай винаги има спасителен вариант – да се пребоядисате, колкото и пагубно да бъде това за косата ни. Що се отнася до къната обаче, ще се наложи да изчакате няколко месеца, тъй като резултатът е непредвидим и може да се обагрите във всеки един от цветовете на дъгата.

 


Това обаче не бива да ви отказва от къната. Всичките ви притеснения могат да бъдат успокоени само с един предварителен тест. За него трябва да съберете няколко косъма от четката или гребена си и да ги потопите за 2-3 часа в гъста смес от малко къна и топла вода. След като ги измиете и подсушите, ще видите какъв е резултатът, които се получава върху вашата коса.

 


Всъщност най-големият риск при употребата на къна е да не попаднете на продукт с добавени химически оцветители или метални соли, които могат да се окажат дори по-вредни от тези в боите. За това трябва да знаете, че натуралната къна е землисто зелена на цвят и има характерен мирис на сушена билка. Освен това черна, кестенява или изсветляваща къна не съществуват. Цветът, които можете да се постигне с това растение е единствено червен. Все пак различни нюанси на косата могат да се получат и по напълно натурален начин, като къната се комбинира с други билки, например сена (наричана безцветна къна) за златисти оттенъци, индиго за по-тъмно червени тонове и амла за кестеняви, но при всички случаи това трябва да е изписано в съставките на етикета.

 

Свързани статии:

Къна - тайната на красивата коса

Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

Големите здравословни тайни на орехите (изпитани рецепти)

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
9 мисли, които ще ви направят богати през 2016-а

9 мисли, които ще ви направят богати през 2016-а

Следваща статия
Как периодичното гладуване може да ви помогне да живеете по-здравословно и по-дълго

Как периодичното гладуване може да ви помогне да живеете по-здравословно и по-дълго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар