Бадемите са незаменими приятели в битката за сваляне на килограми. Освен това са "приятели" на сърцето и се грижат за здравето му. Тези ядки са толкова полезни, че спокойно могат да влязат в списъка с най-здравословните храни за всички времена.
Всичко това може и да ви е известно, но решихме да потърсим и няколко по-малко популярни факта за бадемите.
Бадемите са част от семейството на прасковите
Ядката, която познаваме като бадем, е технически плод с твърда обвивка. Расте като дърво и е част от семейство Розоцветни, към които се числят сливата, черешата, кайсията, прасковата, вишната. Като роднини, бадемите могат да причинят алергичните реакции, с които са характерни и останалите гореизброени плодове.
Бадемите са сред най-нискокалоричните ядки
На едно хранене бадемите съдържат около 160 калории. В тях обаче има повече калций, отколкото в която и да било друга ядка, освен това почти 9 грама мононенаситени и полезни за сърцеето мазнини, 6 грама протеини и 3,5 грама фибри.
Бадемите са най-полезни сурови или изсушени
Ако видите пакет с бадеми, на които пише "печени", имайте предвид следното: може да са обработвани с други нездравословни мазнини. Винаги, когато можете, избирайте сурови бадеми.
Суровите бадеми не са точно такива
Двете големи епидемии със салмонела в САЩ - първо през 2001 г. и после - през 2004 г. се оказват причинени от сурови бадеми от Калифорния. От 2007 г. има изискване бадемите да се пастьоризират, преди да бъдат достъпни за свободна продажба.
Можете сами да си направите бадемово мляко
Всичко, което ви трябва, са малко бадеми, подсладител по ваш избор, малко вода и кухненски робот!
Бадемите са много полезни в борбата с редица болести
Според изследване от 2006 г. само 30 грама бадеми съдържа почти същото количество полифеноли, антиоксиданти (за които се смята, че помагат срещи болно сърце или рак), колкото има в чаша броколи или зелен чай.
Свързани статии:
Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват
Правила за здравословна вечеря
Автор: ladyzone.bg
Коментари