Куркумата е вкусно допълнение към много ястия и почти винаги се продава под формата на прах в магазините за хранителни стоки. Можете да използвате и пресен корен куркума в готвенето, както и в домашно приготвени лекове.
Свежият корен куркума е по-желан от изсушения и е по-малко горчив.
Ето как да се използват пресни корени куркума:
Смляна
Смелете своя собствена куркума на прах. Нарежете корена на малки парченца и ги сложете в мелачка. Колкото са по-малки парчетата, толкова по-лесно ще бъде да се смелят. Добавят се няколко капки вода, ако не се смила лесно.
Настъргана
Настържете прясна куркума във всяка рецепта. Настъргана куркума е особено добре в ястия с ориз. Така дава и на ориза красив цвят. Бъдете креативни как да използвате настърганата куркума – пробвайте в гювечи, в супи, в ястия с говеждо месо или картофки.
Нарязана
Можете да нарежете куркумата на тънки резени и да я използвате в салати или с пържени картофки.
На сок
Прясната куркума може да се изстиска точно както джинджифила. Използвайте сока в супи, салати или сосове. Можете да го включите в любимата си здравословна рецепта за сок.
В туршия
Можете да сложите корена куркума в туршията. Може да го консервирате и сам с лимонов сок и сол.
Свързани статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници
Как да използвате куркума като мощна храна за борба срещу рак
Източник: Био Поглед
Коментари