Блог

Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Един от най-забележителните продукти в света са яйцата. Най-полезните яйца са тези, които са отгледани с много любов. Те имат уникално съдържание, „склад на хранителни вещества“. Съдържат аминокиселини, мазнини, въглехидрати, богати са на витамини A, D, Е.

 

Яйцата се състоят от белтък и жълтък.

 

В белтъка на яйцето се съдържат всички незаменими аминокиселини за организма. Протеинът се усвоява много добре от организма, почти 100%, само 17 калории l и почти никакви мазнини в състава си.

 

В жълтъкът също има протеини, мазнини, въглехидрати, ценно за витамините от човешкото тяло A, E, D, B и минерали: калций, желязо, цинк и манган. В него има някъде 50-55 калории. Състава на яйцето е просто безценен. Например, витамин Е е от съществено значение за укрепване на кръвоносните съдовете, сърцето, притежава противотуморния ефект. Витамин D е необходим за здрави кости и зъби.

 

Освен това, яйцето съдържа уникалното вещество – Лутеин – мощен естествен антиоксидант, който има положителен ефект върху зрението. За бременни жени е полезно да включват в диетата си яйца, защото те съдържат необходими вещества (холин и лецитин) за правилното развитие на мозъка при плода.

 

Яйцата могат да се ядат и от хора, които искат да губят тегло. Както бе споменато по-горе, яйцето е с много малка калорийност , но относително висока хранителна стойност. Съдържа протеин, способен да извежда излишната течност от тялото. Но мнозина смятат яйцата са източник на вредния холестерол и се опитват да се предпазят от този продукт.

 

Последните проучвания показват, че яйцата неутрализират холестерола и лецитин и са безопасни. Но въпреки това не са много полезни за хора с висок холестерол.

 

Свързани статии:

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен

Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем

Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Йога е от полза за съпричастие, невербална комуникация и духовна цел

Йога е от полза за съпричастие, невербална комуникация и духовна цел

Следваща статия
Босилекът спасява при депресия

Босилекът спасява при депресия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар