Блог

Чудотворните билкови отвари и техните свойства

Чудотворните билкови отвари и техните свойства

В сезона на простудните и грипни заболявания, билковите отвари са тези, към чиято помощ прибягваме едва след като настинката ни е повалила на легло. Добре е да знаем, че билките са изключителни помощници в борбата с вирусите и бактериите, но не бива да пренебрегваме и тяхната мощна профилактична роля. Поднасяме ви 5 билки, които е желателно да присъстват в кухненското шкафче през целия зимен сезон и които е редно да познаваме добре. Всички те се приготвят бързо, прогонват микробите, лекуват възпаленията на дихателните пътища и ни зареждат с витамини и енергия.

 

Чай от джинджифил

Етеричните масла на джинджифила действат антисептично. В съчетание с витамин С ли лимона, те притежават изключително силно укрепващо имунната система действие. Той допринася за изхвърлянето на токсините от организма, подсилват защитните сили на организма и се борят с инфекциите.

 

Кипнете 25 г пресен джинджифил, обелете и нарежете 1лимон на кръгчета, сложете ги в съд с ½ л вода, покрийте с капак и оставете на котлона за 20 минути. Когато запарката се затопли, добавете малко лимонов сок и мед. Консумирайте я топла.

 

Чай от евкалипт

Отварата от евкалиптови листа облекчава кашлицата. Те съдържат евкалиптол – етерично масло, което е мощен антиоксидант. Помага при инфекция на ларинкса, облекчава възпалението на бронхите и притежава антибактериални свойства.

 

Запарете 4-5 евкалиптови листа за чаша вряща вода и оставете да поврят 10 минути. Пийте по 5 чаши на ден.

 

Градински чай (салвия)

Колкото древна, толкова и незаменима билка и подправка. Градинският чай е балсам за нервната система. Отварата от него подобрява паметта, помага да съхраним доброто си настроение, действа успокояващо и уравновесяващо. Известен още под името салвия, той е първокласен антисептик, който ускорява заздравяването на тъканите. Оказва добър ефект при лечение на дихателни заболявания – фарингит, ангина и бронхит. Не се препоръчва за бременни жени.

 

За приготвянето на една чаша с тази благотворна билка са ви необходими 1 пълна лъжица сухи листа от салвия, които трябва да залеете със 150 мл гореща вода и да киснат 15 минути. Пие се по една чаша два-три пъти на ден.

 

Чай от мащерка

Тонизираща, богата на витамин А и С, мащеркта е чудесен лек при хрема, кашлица, висока температура и грип. Също, както салвията, не се препоръчва за бременни жени.

 

В ½ литър вряща вода запарете 8 кафеени лъжици прясна мащерка. Оставете да поври 15 минути, след което прецедете. За да подсилите ефекта, добавете няколко капки лимон и мед. Пийте по една чаша сутрин, на обяд и вечер след хранене.

 

Чай от канела

Благодарение на стимулиращото си действие тази подправка помага да се преборим с умората. Антивирусните й и антибактериални свойства предпазват от възпаления на дихателните пътища. Канелата е прекрасен лек срещу хрема. Купувайте я в малки опаковки, защото ароматът й много бързо изветрява. Съхранявайте я на тъмно в съд, който се затваря плътно.

 

Когато е на прах, канелата лесно се смесва с мляко и се получава изключително приятна напитка. Може да я пиете и като запарка. 4-5 чаши дневно ви гарантират добър ефект.

 

Свързани статии:

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какви са признаците и симптомите на простатит?

Какви са признаците и симптомите на простатит?

Следваща статия
Проста домашна рецепта за отказване на цигарите

Проста домашна рецепта за отказване на цигарите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар