Блог

Целувайте се за здрави зъби

Целувайте се за здрави зъби
Най-стилният аксесоар е красивата усмивка - това е факт, който няма как да оспорим. Всички мечтаем да имаме красиви, бели и добре подредени зъби. Грижим ли се обаче достатъчно за тях, пита standartnews.com
 
От ранна възраст ни учат колко е важно миенето поне два пъти дневно и редовното посещение на зъболекар, въпреки това често пренебрегваме тези процедури. Според скорошно проучване 25% от възрастните имат нелекуван кариес, на който съзнателно не обръщат внимание. Дори и да сте пациентът мечта за всеки зъболекар обаче, също трябва да полагате грижи, за да запазите усмивката си здрава и красива. 
 
 
Има едно старо правило, което трябва да бъде забравено. Не мийте зъбите си непосредствено след като сте се хранили или сте пили газирани напитки, казва д-р Мери Хейс от чикагската зъболекарска организация. Веднага след хранене съставът на слюнката се променя, тя става по-киселинна, за да започне усвояването на хранителните вещества. Киселината в безалкохолните също е твърде много, а в съчетание с абразивното действие на четката, може да доведе до ерозия на емайла. За да защитите усмивката си от разяждащите съединения, пийнете чаша вода или дъвчете дъвка след  хранене, а безалкохолните напитки най-добре не ги пийте изобщо. Превърнете тази процедура в навик, ако страдате от хронични стомашни киселини.
 
 
Твърдите храни като ябълка, целина и морков също ще държат Чичо Доктор далеч от вас. "Стягащото венците качество, което имат ябълките, в съчетание с богатото съдържание на фибри в тях, е едно от най-добрите оръжия срещу упорити петна по зъбите", обяснява Джеф Ивънс, председател на Академията по козметична дентална медицина в Ню Йорк. Ако започнете да хапвате по една ябълка дневно, само след седмица ще забележите резултат от избелващия ефект.
 
 
Може да ви звучи изненадващо, но плуването в басейн също може да навреди на усмивката ви, заради хлора, който се съдържа във водата. "Хлорът може и да ни защитава от бактерии, но в по-големи количества понижава нивото на pH във водата. Ако зъбите ви имат чест контакт с такава вода, това може да доведе до увреждане и потъмняване на емайла", обяснява д-р Мат Месина, член на Американската стоматологична организация. Ако плувате често и искате да избегнете такива неприятности, носете четката си винаги с вас и веднага след напускане на басейна измийте зъбите си.
 
 
Колкото и невероятно да изглежда, целуването на любимия човек също помага в грижата за усмивката. Освен приятни емоции и пеперуди в стомаха, целувката увеличава количеството слюнка в устната кухина, което предпазва от бактерии и съответно кариеси. Не се тревожете, ако нямате кого да целувате - започнете със сияйна усмивка към някой, който ви е симпатичен, и неусетно нещата ще си дойдат по местата. Грижете се за здравето на зъбите си, посещавайте редовно зъболекаря и се усмихвайте повече!
 
 
Статията е предоставена от Информационна агенция Стандарт Нюз 
 
 
Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.ljepotaizdravlje.hr/
Предишна статия

Митове за сърцето

Следваща статия

Мелатонин – хормонът на Дракула, или как можем да решим проблемите със съня

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар