Блог

Мелатонин – хормонът на Дракула, или как можем да решим проблемите със съня

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата (малка жлеза в мозъка, известна още като „трето око“). Нивата на мелатонин в организма варират – през деня те са изключително ниски, а през нощта се увеличават. Производството на този хормон се регулира по следния начин: излагането на ярка светлина навлиза през ретината и стимулира хипоталамуса (също разположен в мозъка). Специален център в  хипоталамуса изпраща сигнали към други части на мозъка, които произвеждат хормони, регулиращи температурата на тялото и други функции, играещи роля в това дали се чувстваме събудени или сънени.

 

Този център в хипоталамуса игре роля на „вътрешен часовник“. Когато сутрин отворим очи, първата дневна светлина го активира и той повишава температурата на тялото ни и произвежда стимулиращи хормони като кортизол и от друга страна потиска производството на мелатонин до момента, в който отново стане тъмно – обикновено към 9 ч. вечерта, когато организмът започва да отделя мелатонин в повишени количества. Мелатонинът е в голяма концентрация около 12 часа. Дори епифизата да се „включи“ от вътрешния ни часовник, мелатонинът не се произвежда докато има светлина – без значение дали е естествена или изкуствена. Следователно ако стоим на светнати лампи вечерта мелатонинът в организма е с ниска концентрация и желанието за сън не идва.

 

Какво можем да направим ако имаме проблеми със съня? Най-добре е да регулираме вътрешния си часовник като се излагаме на ярка светлина през деня и стоим на тъмно вечерта. В съвременния живот обаче това е трудноизпълнимо. Поради тази причина фармацевтите и невролозите са изолирали мелатонин и той може да се приема като хранителна добавка. Около 0,3 милиграма мелатонин, взет няколко часа преди лягане, помага за настройването на организма за сън. Приемът на тази добавка може да подпомогне регулирането на съня при хора, които работят на смени, и пътуващите през няколко часови зони.

 

„Хормонът на Дракула“ (наречен така, защото се произвежда само нощем) има и други положителни ефекти. Изследване в Япония показва, че мелатонинът може да помогне на жените, които опитват да забременеят ин-витро, тъй като повишава качествто на яйцеклетките и удвоява шансовете за зачеване.

 

Университът в Гранада, Испания пък провежда проучване, което доказва, че мелатонинът спомага за контрола на теглото без необходимост от намаляване на количеството приемана храна. Хормонът спомага и за подобряване на липидния баланс в кръвта като повдига нивата на HDL холестерола (така наречения добър холестерол) и намалява LDL холестерола – „лошия“.

 

Количеството мелатонин, произвеждано през нощта, варира и в зависимост от възрастта. Средните стойности са по-високи при децата и производството му намалява с с напредването на годините. Поради тази причина с увеличаването на възрастта хората спят по-малко и заспиват по-трудно.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://nutrycyta.wordpress.com/
Предишна статия
Целувайте се за здрави зъби

Целувайте се за здрави зъби

Следваща статия
Само за 10 години нормата за плувците е паднала наполовина

Само за 10 години нормата за плувците е паднала наполовина. Инфекции и съдови проблеми са бич за мъжката плодовитост

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар