Блог

Храните в ЕС с еднакви етикети

Храните в ЕС с еднакви етикети

Европейският съюз въвежда единен регламент за етикетиране на храните, който влиза в сила от 13 декември тази година. Цялата информация за продукта и неговите съставки ще бъде на едно зрително поле, включително срокът на годност. Шрифтът ще е достатъчно едър, за да се чете. Изрично ще бъдат написани и алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение.

 

Месото ще се купува с указание къде е произведено, а все още се умува дали това изискване да бъде приложено и към месото в колбасите. Няма да има подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето, информацията трябва да е коректна и точна.

 

Регламент 1169 определя много стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя, които, обаче не бива да противоречат на изнесеното в първата.

 

Новото етикетиране ще важи не само за продуктите, които купуваме в магазина - с подобна " характеристика" би трябвало да получаваме и пица, поръчана по интернет. Впрочем търговията на храни по интернет у нас е проблем заради сивата зона, в която се намират производителите. Това положение също трябва да се изясни. Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата, след това, обаче следват санкции и те не са малки.

 

През 2016 г. новите етикети вече ще бъдат задължителни, а глобата за нарушение ще бъде 5000 лв. за продукт.

 

Свързани статии:

Газираните подсладени напитки да имат предупреждение, че са опасни за здравето подобно на цигарите

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р Александър Доронин: Мислите ни са ключът към здравето и… към болестите!

Д-р Александър Доронин: Мислите ни са ключът към здравето и… към болестите!

Следваща статия
Библията на хранителните непоносимости: Наръчник, с който да победите болките в стомаха, подуването, умората и пристъпите за сладко

Библията на хранителните непоносимости: Наръчник, с който да победите болките в стомаха, подуването, умората и пристъпите за сладко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар