Блог

Хората, страдащи от ревматологични заболявания, безуспешно опитват да проведат диалог със Здравната каса

Хората, страдащи от ревматологични заболявания, безуспешно опитват да проведат диалог със Здравната каса

Пациенти с ревматологични заболявания от месеци търсят диалог със здравната каса, но безуспешно. Според тях НЗОК ще иска начини да ограничи тяхното лечение. Тревогата им идва от факта, че ако се намали реимбурсацията на техните медикаменти, никой в България няма да може да си позволи лечение.


 

Вместо да улеснява, системата на касата за отпускане и проследяване на лечението им създава ненужни усложнения. Напатили се през годините и логично сега настояват активно да участват във вземането на решения, съобщава БНТ.


 

“Искаме просто да бъдем включени, искаме да кажем нашата гледна точка”, – сподели Боряна Ботева – Организация на пациентите с ревматоиден артрит.


 

А именно, че системата с експертните лекарски комисии ги принуждава да пътуват непрекъснато и да губят дни и седмици, че нямат ефективно проследяване на терапията им.


 

“Ние бяхме направили едно искане миналата година това да се прави от личните лекари, тъй като ревматолозите в момента са много малко на брой”, – уточни Боряна Ботева.


 

Не стига това, ами сега се налага да се борят с още по-големи страхове. От лекари научават, че в касата смятат да намалят реимбурсацията на лекарствата им от 75 на 50%.


 

“Т.е. ако това се случи, фармацевтичните представители няма да ни доплащат лечението. До момента те доплащат тези 25%”, – изтъкна Анета Драганова от Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит.


 

След месеци чакане, едва вчера получили писмо то касата.


 

“Отговориха ни, че нашите предложения ще бъдат взети под внимание при обсъждане на Националния рамков договор 2015. Те така и миналата година ни отговориха, нищо не са взели под внимание”, – посочи Боряна Ботева.


 

Затова чрез вас медиите ние ги молим за пореден път да направят с нас диалог”, – допълни Драганова. От здравната каса увериха, че скоро ще бъдат поканени на среща.


 

Още:

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

10 научно доказани неща, които ви правят по-щастливи

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://blog.revmatologia.org/
Предишна статия
Държавните служители да започнат да си плащат здравните осигуровки сами предложиха политици

Държавните служители да започнат да си плащат здравните осигуровки сами предложиха политици

Следваща статия
Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар