Блог

Учени: Ботокс срещу рак на стомаха

Учени: Ботокс срещу рак на стомаха

Инжекции с ботокс могат да се окажат обещаваща терапия при рак на стомаха, съобщава Франс прес, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. "Сайънс транслейшънъл медисин".

 

Професорите Тимоти Уонг и Дуан Чън,съответно от Колумбийския университет в Ню Йорк и норвежкия Институт за наука и технологии, които са автори на изследването, смятат, че ботоксът, придобил популярност сред звездите и в салоните за красота срещу бръчките, блокира нервния инфлукс при рак на стомаха.

 

Проведеното с опитни мишки изследване показва, че нервите контролират раковите стволови клетки. Блокирането на нервните сигнали прави раковите клетки по-уязвими, премахвайки ключови фактори, регулиращи тяхното нарастване".

 

Този ефект върху рака може да се обясни с факта, че ботоксът въпрепятства производството на ацетилхолин, ключов невротрансмитер, който стимулира деленето на клетките.

 

Професорите са тествали на мишки с рак на стомаха четири метода да спиране на нервния инфлукс. И четирите са успели да блокират нарастването на тумора.

 

При някои от гризачите те срязали нервите около целия тумор, при други - само от частично, в четвъртата група те спрели производството на ацетилхолин с ботокс.

 

Друго изследване, проведено върху 37 пациенти в Япония, оперирани от рак на стомаха, показва, че тези, при които по време на операцията нервите са били прекъснати, туморът рецидивира значително по-бавно.

 

Резултатите са убедили проф. Чън да предприеме клиничен опит от втора фаза в Норвегия с пациенти, засегнати от рак на стомаха. 

 

Ботоксът може да бъде инжектиран с гастроскопия, което налага неколкочасов престой в болница.

 

Ученият подчертава, че ботоксът, чийто ефект е силно локализиран, е по-малко токсичен от повечето стандартни противоракови медикаменти, освен това той е по-евтин и има по-малко странични ефекти.

 

Според авторите на проучването ботоксът може да бъде допълващо лечение при пациенти, които не могат да бъдат оперирани, или при които химиотерапията не дава резултат.

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
edna.bg
Предишна статия
Кои храни ще ни помогнат да избегнем обезводняването?

Кои храни ще ни помогнат да избегнем обезводняването?

Следваща статия
За осем месеца са отворени осем нови клиники

За осем месеца са отворени осем нови клиники

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар