Блог

С булгур борим диабет и сърдечно-съдови заболявания

С булгур борим диабет и сърдечно-съдови заболявания

Булгурът е най-обикновена пшеница, но бланширана на пара, изсушена и натрошена. Вече готова прилича на кускус. Той е присъствал в кухните на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е консумиран в почти цяла Европа и Америка. А за полезните му свойства се знае от векове насам.

 

Булгурът е богат на въглехидрати, фибри, правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви. Само в 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеините са 12,3%, а мазнините 1,33 г.

 

Що се отнася до минералните вещества и витамините, булгурът  е голям източник накалций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и не на последно място аминокиселини.

 

Съхранението на булгура става в добре затворен с капачка съд.

 

Той е част от редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори може да се използва за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело мляко и ядки.

 

Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета, телешко, свински ребърца, риби и морски дарове.

 

Булгурът успешно се съчетава с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните зеленчуци и кореноплодни като картофи, моркови, пащърнак, целина. Той е пълноценен хранителен продукт, който заема важно място в традиционната българска кухня, предимно като заместител на ориза.

 

Интересно е, да се знае, че съществува и соев булгур, които представлява високо протеинова хранителна добавка към тестени изделия и печива, която служи за подобряването на вкуса им.

 

Булгурът е богат на аминокиселини, които участват в изработването на колаген, който прави кожата ни гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, която помага на тялото да се избави от токсините и мастните натрупвания.

 

Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно консумирате булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите имунитета си, а фибрите помагат при проблеми с обмяната на веществата.

 

Свързани статии:

Тайните на древната българска кухня

Киноа – храна на 2013

С канела сваляте кръвната захар и кръвното

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р Цветан Алайков, завеждащ отделението по Клинична хематология в УМБАЛ “Софиямед”: Лимфомите са 5-ият по честота рак в света

Д-р Цветан Алайков, завеждащ отделението по Клинична хематология в УМБАЛ “Софиямед”: Лимфомите са 5-ият по честота рак в света

Следваща статия
Клюквата е полезна за сърцето

Клюквата е полезна за сърцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар