Знаете ли, че полезната коприва в суров вид, парлива и жарка, съдържа повече витамин С, отколкото лимоните и ябълките. Листата на жилещото растение от години са известни със своите лечебни свойства. В тях се съдържат органични киселини- мрачвена, пантотенова (витамин В5) и други, витамини (С и К), микроелементи, хлорофил и хистамин.
От коприва може да си приготвите супи или каши, които освен вкусни са и изключително полезни. Благодарение на високото съдържание на железни соли в нея, това растение е чудесно средство срещу анемия, както и за поддържане на нормалните нива на кръвната захар, което пък предпазва от развитието на диабет.
Железните соли в чудодейната коприва нормализират още и обмяната на мазнините и стимулират образуването на еритроцити (червените кръвни клетки). Парливата билка е изключително полезна за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и дихателната система.
Наличието на витамин К в растението пък има кръвоспиращ ефект. Хлорофилът стимулира обмяната на веществата и възстановителните процеси при нараняване на тъканите и подобрява мускулния тонус на матката и червата.
Полезната коприва е чудесно средство и за измиване на косата. Може да се прави запарка като за чай, но да не е много гореща. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада. За целта обаче се използват корени от коприва, които се приготвят като запарка и с нея се облива косата след измиване.
Свързани статии:
7 мощни супер храни за естествена борба с анемия
Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет
Благотворната сила на растенията: Коприва
Източник: Лечител.net
Коментари