Блог

Сокът от грейпфрут предпазва от напълняване и диабет

Сокът от грейпфрут предпазва от напълняване и диабет

Ново проучване, проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли показват, че сокът от грейпфрут може да замени метформин, лекарство, използвано за лечение на диабет тип 2; плодът може да бъде също от полза за предотвратяване на наддаване на тегло, както и намаляване на нивата на кръвната захар.

 

Публикувано на 8 октомври в рецензираното списание PLOS ONE, учените са изследвали връзката между консумацията на грейпфрут и наддаването на тегло при мишки. Субектите на теста, които са били хранени с богата на мазнини диета, качват 18% по-малко тегло, когато са пиели „чист без целулоза“ сок от грейпфрут, в сравнение с контролната група, която е консумирала само вода, съобщава центърът за новини на Калифорнийския университет в Бъркли.

 

Дори още по-интересно, мишките, които са пили сок от грейпфрут са имали „подобрени нива на глюкоза, инсулин и вид мазнини, наречени триглицерол, в сравнение с мишките, пиещи вода.“

 

Загубата на тегло е свързана с консумация на грейпфрут от 1930 г. насам и е смятана за модерна диета на Холивуд. Въпреки това, учените казват, че подкрепящото научно изследване „не е добре контролирано“ и „противоречиво“.

 

„Има много активни съединения в сока от грейпфрут, и ние не винаги разбираме как работят всички тези съединения“ – Андреас Стал

 

Изследователите признават, че най-новото проучване е финансирано от Кооперацията на калифорнийските производители на грейпфрут, но настоява, че асоциацията не е имала никакво влияние върху резултатите. Двамата, водещи проучването, учени казват, че са започнали изследванията със скептицизъм.

 

„Бях изненадан от резултатите,“ казва Андреас Стал, доцент по хранителни науки и токсикология. „Дори проверихме повторно калибрирането на нашите глюкозни сензори, и получавахме едни и същи резултати отново и отново.“

 

Другият водещ автор на изследването, Джозеф Наполи, добавя „виждаме всякакви видове измами за храненето. Но тези резултати, базирани на контролирани експерименти, дават основание за по-нататъшно проучване на потенциалните, подпомагащи здравето, свойства на сока от грейпфрут.“

 

За да достигнат до своето заключение, учените разпределят мишките на случаен принцип в шест групи, включително и контролна група, която пиела само вода. Мишките, които пият грейпфрут са получили смес, разреждана с вода в различни концентрации и подсладена леко със захарин, за да се противодейства на горчивия вкус на грейпфрута.

 

Към водата за пиене на контролната група са били добавени глюкоза и изкуствени подсладители, така че съдържанието на калории и захарин да бъде равно на сока от грейпфрут.

 

Важно е да се отбележи, че изкуствените подсладители са доказани, че насърчават тялото да прави мазнини и да задържа тези мазнини за по-дълъг период от обикновените захари; обаче, остава неизвестно дали авторите на проучването са разгледали този факт.

 

Според резултатите, мишките, които са консумирали богатата на мазнини диета и са пили разреден сок от грейпфрут, не само, че губят повече тегло от контролната група; те също са имали 13 до 17 процента понижение в нивата на кръвната захар, както и трикратно намаляване в нивата на инсулина.

 

Огромното намаляване на нивата на инсулин показва по-висока чувствителност към хормона. Панкреасът при хора с диабет тип 2 произвежда допълнителен инсулин, за да компенсира повишената резистентност към хормона, обяснява Университетът Бъркли.

 

На едната група от мишки е бил даван нарингин, биоактивно съединение, което придава горчивия вкус на грейпфрута, свързано със загуба на тегло, а друга група, метформин, лекарство за намаляване на глюкозата, използвано за лечение на диабет тип 2.

 

След това мишките са хранени с диета, която е или 60 процента мазнини или 10 процента мазнини в продължение на 100 дни, докато изследователите са измервали метаболитното им здраве.

 

„Сокът от грейпфрут понижава кръвната захар до същата степен като метформина,“ казва Наполи, професор и председател на хранителни науки и токсикология. „Това означава, че естествена плодова напитка понижава нивата на глюкозата толкова ефективно, колкото предписвано лекарство.“

 

Учените подозират, че докато нарингинът помага за намаляване нивата на кръвната захар, има някаква друга съставка в грейпфрута, която допринася за загуба на тегло, тъй като мишките на диетата с високо съдържание на мазнини, които са получили нарингин имат понижени нива на глюкоза, но не показват разлика в теглото.

 

„По принцип, не можахме да видим доказателство, което би могло да обясни защо и как сокът от грейпфрут оказва влияние върху теглото“, казва Стал.
 

 

Свързани статии:

Грейпфрут за спокоен сън

Кои билки помагат при диабет?

10 ранни признаци на диабет

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Народни рецепти при симптоми на настинка

Народни рецепти при симптоми на настинка

Следваща статия
Защо получаваме бодежи в сърцето

Защо получаваме бодежи в сърцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар