Блог

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Все повече деца и възрастни са засегнати от високи нива на LDL холестерол, познат още като лош холестерол. В Испания, например, 80% от хората имат висок холестерол, но по-често се среща при мъже и жени над 35 години. Човек е диагностициран с хиперхолестеролемия, когато нивата на холестерол надвишават 200 мг/дц, когато лошия холестерол е по-висок от 130 мг/дл или при нива по-ниски от 35 мг/дл на добрия холестерол (HDL).

 

Един от начините за нормализиране нивата на холестерол в кръвта е консумацията на плодови сокове, основно от портокали и домати. Сокът от портокал се консумира в цял свят, но много от неговите благоприятни за организма ефекти са непознати. В изследване, публикувано в списание „Lipids Health Disease”, се твърди, че редовната консумация на портокалов сок намалява нивата на лош холестерол и на аполипопротеин B (високите им нива увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания), както при пациенти с нормални нива на холестерол, така и при тези с умерена хиперхолестеролемия. С оглед на резултатите, изследването сочи, че портокаловият сок може да бъде благоприятен за хората с високи нива на холестерол и да се използва като превантивна мярка срещу хиперхолестеролемия.

 

Подобни резултати дава и проучване на Американския статистически институт за общественото здраве, публикувано в списание „Nutrition Journal”. В публикацията се твърди, че портокаловият сок е съвместим с всички диети и хранителни режими, редуцира риска от напълняване и намаля нивата на LDL холестерол в кръвта. В изследването, в което са взели участие 8861 възрастни, консумиралите портокалов сок (23.8% от участниците дневно са приемали по 210 мл. сок) са имали по-високи стойности на витамин а, витамин с, магнезий и калий и по-висок общ индекс на здравословно хранене, от тези които не са консумирали.

 

Пиенето на сок от портокал сваля лошия холестерол

 

Участниците в проучването, консумирали портокалов сок, също така имали по-висок прием на плодове, плодови сокове и пълнозърнести храни. Техните индекс на телесна маса, обща стойност на холестерола и LDL холестерола са значително по-ниски от тези на участниците, неконсумирали тези храни, а рискът от затлъстяване и съответно от метаболитен синдром при тях е занижен с от 21% до 36%.

 

Освен това, в друго проучване, проведено от Факултета по храните и храненето на Университета в Сао Паоло в Бразилия, са взели участие две групи хора, като първата се състои от 14 души с високи нива на холестерол, на които е възложена консумация от 750 мл. концентриран портокалов сок дневно в продължение на 60 дни и втората група, състояща се от 31 възрастни с нормални нива на холестерола, които също консумират съответното количество портокалов сок.

 

Богатият на ликопен сок от домати също намалява нивата на лошия холестерол

 

Направени са кръвни тестове на участниците в началото и в края на изследването, които показват, че консумацията на портокалов сок намалява нивото на лошия холестерол при пациентите с хиперхолестеролемия (високи нива на холестерол в кръвта), но не му оказва влияние при хората с нормални нива.

 

В проучването е направен анализ и на способността на HDL холестерола (добрия холестерол) да пренася вредните липиди, като е констатирано, че при консумацията на портокалов сок тя се повишава и при двете групи, намалявайки опасността от сърдечно-съдови заболявания.

 

Съществуват и изследвания с други видове сок, като проведените в Университета на Мурсия, според които доматения сок, който е богат на ликопен, също намалява нивата на холестерол в кръвта и генерира високо антиоксидантно действие.

 

Свързани статии:

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме

Доматите пазят от рак и от UV радиация

Пресни плодове за здраво сърце

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Слушайте своя биологичен часовник!

Слушайте своя биологичен часовник!

Следваща статия
Мотивацията, вярата в себе си и действията

Мотивацията, вярата в себе си и действията

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар