Блог

Следят пациенти над 65 години чрез смартфони

Следят пациенти над 65 години чрез смартфони

Смартфони и специални устройства, предаващи данни чрез блутут, ще напомнят на възрастни пациенти над 65 г. кога да си пият лекарствата си, че е време да измерят кръвното си налягане, пулса или кога трябва да отидат на изследване.

 

Това предвижда проект на Европейската комисия, подпрепян от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Столична община и район "Триадица". В него пилотно са включени 100 пенсионери най-малко с едно хронично заболяване,  съобщи пред "Труд" отговорникът на програмата д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. "Крайната цел е по-добро здраве, безопасност и независим живот за българите над 65 г.", добави д-р Кацаров. Анализът на резултатите ще послужи на ЕК за разработването на европейска политика за интегрирани здравни и социални грижи.

 

Подбраните у нас пациенти отговарят на условията да не са настанени в дом, да получават поне една социална грижа като социален или личен асистент, патронаж, да са в риск от изолация и да не страдат от тежки психически разстройства. Раздадените им смартфони и устройства ще следят освен жизнени показатели и телесното им тегло, температурата на околната среда, двигателната активност.

 

"Всички данни ще се събират в база, а в нея ще се регистрират и медицинските, и социалните грижи, получавани от възрастния човек (има се предвид поставени диагнози, предприети терапии, изследвания)", посочи д-р Кацаров.

 

Експертът съобщи още, че ще бъде изграден денонощен кол център за постоянна връзка с участниците в проекта. А в него ще бъдат включени общопрактикуващи лекари и социални работници. "Проектът е тригодишен, той стартира на 1 февруари т.г., но от 1 февруари 2015-а започва наблюдението на пациентите", обясни д-р Кацаров.

 

Стойността на начинанието е 5 милиона евро, България получава 500 000 евро, а от тях 250 000 безвъзмездно. "След като програмата приключи, ще можем да определим от какви услуги се нуждаят възрастните хора, с какви проблеми най-често се сблъскват. А нашите здравни и социални служби ще знаят в каква посока да насочат усилията си и какви необходими грижи, които в момента липсват, трябва да осигурят", каза още докторът. Според ЕК само така ефективно могат да се управляват демографските промени и начина на живот в Европа и да се постави акцент върху живота на възрастните.

 

Свързани статии:

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Еврокомисията ще следи под лупа здравеопазването ни

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р Гайдурков: какви маслини да консумираме

Д-р Гайдурков: какви маслини да консумираме

Следваща статия
Бърз и прост трик за понижаване на кръвното налягане само за 5 минути

Бърз и прост трик за понижаване на кръвното налягане само за 5 минути

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар