Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес” - та това е концентрирана мазнина, в 100 г от която се съдържат цели 770 калории.
Макар и национален продукт, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро.
Но през последните години и това започна да се променя.
Първо: в сланината откриха арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.
Второ: в сланината има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.
И трето: този мастен продукт съдържа много добре усвоим селен, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.
Това че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол.
Както впрочем и кравето масло. Полезно е да се ядат в нормални количества.
А и сланината по-добре се усвоява от някои видове масло и особено от маргарина.
Тук специалистите са сигурни, че макар и полезна, не трябва да се приема повече от 30 г сланина на ден.
Свързани статии:
Тайните на древната българска кухня
Автор: e-zdravey.com
Коментари