Блог

Сбогом на лошия дъх

Лошият дъх може да се появи още при ставане от сън, след ядене на определени храни, или да упорства постоянно.  Разваля самочувстието, убива сексуалното привличане и понякога алармира за здравословни проблеми! Причините могат да бъдат определени болести като диабет, респираторни инфекции, възпалени сливици и стомашни проблеми, но около 80 % от случаите лошият дъх ( халитоза ) идва от устата. Накратко - натрупването на хранителни отпадъци и бактерии, които се хранят с тях, води до отделянето на летливи серни газове в устата. Зъболекарите дават няколко простички съвета за справяне с проблема:

 

1. Почиствайте и четкайте правилно зъбите

Ако не използвате четката за зъби и денталните конци поне два пъти дневно, то бактериите в устат ще продължават да отделят зловония и ще атакуват венците (посъветвайте се с вашия стоматолог за избора на конци и за техниката на почистване). Ако не можете да миете зъбите след всяко хранене, изплакнете устата с вода или използвайте дъвка с ксилитол . Използването на четка за зъби особено преди лягане е от решаващо значение, тъй като отделянето на слюнка намалява повреме на сън и устата става по-податлива на атаки от бактерии.

 

2. Паста за зъби и вода за уста

Използването на пасти за зъби и на ефективна вода за уста е много важно. При лош дъх, пастите за зъби със сода за хляб регулират рН в устната кухина и спират развитието на микробите. В допълнение, абразивните им възможности почистват по-добре бактериалната плака. Използвайте безалкохолна вода за уста, защото алкохолът изсушава устата и променя нивото на рН до нива, подходящи за микробите. Това е една от причините за лошия дъх и след консумация на алкохолни напитки.  Търсете естествена паста за зъби, вода за уста и дъвки със ксилитол, който помага за отделянето на повече слюнка и за предпазването от кариес.

 

3. Сбогувайте се с навика да пушите

Освен потенциалните опасности от рак , тютюнът води до увеличаване на риска от инфекции на устната кухина. Цигарите също водят до изсъхване на устата и я правят идеална среда за развитието на микробите.

 

4.Храни, които причиняват лош дъх

Лукът и чесънът са известни причинители на лощ дъх, но има и други по-малко очевидни храни, които са склонни да ферментират и да отделят зловонни газове. Такива са червените меса, храните с високо съдържание на прости въглехидрати (рафинирани храни), както и снаксове, които стават лепкави в устата. Кафето също така може да предизвика лош дъх.

 

5. Яжте храни за свеж дъх

Пийте достатъчно количество вода, за да поддържате устата хидратирана. Слюнката неутрализира вредните киселини в устата, има бактерицидно действие и разгражда остатъците от храна. При сухата уста, тази защита е сведена до минимум.  Горските плодове , ядки и магданоз са известни средства за справяне с лошия дъх. Една ябълка след хранене е отличен избор, както и  хрупкавите моркови и целинат. Ежедневната употреба на кисело мляко доказано намалява съединенията, причиняващи мирис в устата.

 

6. Почистете бактериите от езика

В устата живеят около 400 вида бактерии като 85 % от тях са на езика. Можете да използвате специален вид четка за език с нисък профил (ефективността на почистването на езика с четка за зъби е около 25%, а с езикопочистващ уред – около 75%). Уверете се, че това е част от ежедневната рутина за устната хигиена.

 

7. Не маскирайте лошия дъх с дъвка, ментови бонбони или вода за уста

Ако току-що сте хапнали храна с чесън или лук, може да подобрите дъха си с мента или дъвка (особено природна със ксилитол). Но не бива да прибягвате до този навик, ако имате постоянен лош дъх. Причината за лошия дъх може да бъде заболяване на венците, което да увеличи риска от инсулт и сърдечни заболявания. Посетете зъболекаря си за да се определи каква е причината за лошия дъх и да получите правилното лечение.

 

8. Хъркане и дишане уста

Хъркането и дишането през  устата изсушават устната кухина и в комбинация с намаленото отделяне на слюнка (поради забавяне на метаболизма нощем) води до проблем с дъха. Ако хъркате, е препоръчително да пиете много вода през деня за адекватно слюноотделяне.

 

9. Редовни стоматологични прегледи

Редовните прегледи са ключът към здраве и свежест в устата. В дългосрочен план това ще ви спести пари. Лошият дъх може да е причинен от кариес, от зле лекуван зъб, от проблем с короната или заболяване на венците. Лечението в началото е винаги по-лесно.

 

10. Обърнете се към народната медицина

Ябълков оцет, листа мента, билкови настойки, отвари и етерични масла подпомагат справянето с проблема. 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.esseresani.it/gallery/cavita-orale-parte-fondamentale-digestione-amidi-163663-1.html
Предишна статия

Мобилните устройства помагат при страх от зъболекар

Следваща статия

в-к Труд: Българи на зъболекарски туризъм в Македония, било двойно по-евтино

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар