Блог

Сауна срещу парна баня. Каква е разликата и кое да изберем?

Сауна срещу парна баня. Каква е разликата и кое да изберем?

Разликата между сауна и парна баня може да се сведе до 2 думи: сухо срещу мокро. Сауната пропуска сух въздух, а парната баня - влажна топлина. И при двете се постига търсеният ефект: отварят се порите на тялото, релакс за мускулите, изобщо отпускането е цялостно. Кое е най-доброто за вас? Този избор ще направите самите вие. Той зависи единствено от субективните  предпочитания на всеки един човек.
 

 

Класическата сауна има нагревател, който нагорещява една купчина камъни. Те излъчват топлина в помещението. В повечето сауни може да се излее вода върху горещите камъни, за да генерира някаква пара и да увеличи влажността, въпреки, че е много далеч от нивото на парната баня, пише специализираният сайт www.livestrong.com.
 

 

Сауните имат отдушник, който обикновено се намира в близост до пода, от страната на  нагревателя и носи свеж въздух и така ограничава натрупването на влага. Някои сауни обаче използват инфрачервената светлина вместо горещ въздух. При парните бани има устройство, наречено парогенератор, който кара водата да заври и да се превръща в пара. За разлика от сауната, парната баня е почти затворена, така че влагата се натрупва до 100%, а въздухът е толкова влажен, че водата се кондензира по стените.
 

 

Сауните са значително по-горещи от парните бани, и въпреки разликите във влажността, тялото не може да усети голяма разлика. Типичната сауна поддържа  температура между 150-200 F (по Фаренхайт) , т.е между 65 С и 95 С. ( по Целзий).Горещината в парната баня достига между 110-120 С, но поради високата влажност на въздуха  потенето е по-бавно, а усещането е за много по-голяма жега. Топлият въздух пък се издига нагоре и колкото по-нависоко стоите в сауната или парната баня, толкова повече е топлината.
 

 

Сауните са от дърво, така че да не е прекалено горещо в тях: с метални пейки и облицовани с плочки стени.В допълнение дървото абсорбира влагата, която не само поддържа по-студени повърхности, но и намалява количеството на влажния въздух.
 

 

Терапевтичните ползи от сауната могат да се сведат до намаляване напрежението в мускулите, помага релаксацията. Топлината съдейства за по-доброто кръвообращение, и разбира се, насърчава изпотяване, което отваря порите и почиства кожата. Парни стаи могат да са по-удобни за хора с алергии и за хора със слуз в гърдите и синусите. Ходенето на сауна помага и при ревматоиден артрит.
 

 

Свързани статии:

7 начина да помогнете на тялото в детоксикацията

Субаквална вана в Сливенските бани дава чудодейни резултати

 

Автор: zdravnitza.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пилешката супа е противопоказана при остър бронхит

Пилешката супа е противопоказана при остър бронхит

Следваща статия
Мощна рецепта за разтваряне на камъни в бъбреците

Мощна рецепта за разтваряне на камъни в бъбреците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар