Блог

Ритъм-терапията укрепва имунната система

Ритъм-терапията укрепва имунната система

Душевност на хората се носи в пространството като прекрасна мелодия, в която се долавя ритъмът на нашето сърце. Когато обаче има дисхармония се появява дисбаланс и здравословен проблем. Всеки музикален терапевт умее да открива този дисбаланс и да го възстановява, обяснява Мартин Иванов, композитор, диригент, перкусионист, писател, основател на Института за съвременно изкуство и терапия "Либера". Той е положил основите у нас на барабанната, наречена още ритъм-терапия.


 

Според него ритъмът е основен и е свързан с първия музикален инструмент - сърцето.


 

Според терапевта хората не си дават сметка, че повечето проблеми – здравословни, социални, политически, икономически, са свързани с нарушен ритъм. Кой обаче е правилният ритъм? Само природата може да ни покаже, защото дълбоката й същност е цикличност от действие и покой, тя е ритъм, обяснява Мартин Иванов. Чрез музикалния инструмент хората се забавляват, общуват и в същото време у тях да се извършва алхимична трансформация на физически принципи. Става дума за превръщането на отрицателните енергии и състояния в положителни. За да разберем как се извършват тези трансформации, трябва да осъзнаем истинската си природа – ние сме вибрация.


 

Ритъм-терапията не е панацея или магическо хапче, а подпомага конвенционалното лечение, предупреждава композиторът, който е живял 15 г. в САЩ и Канада. Американският проф. Бари Бийтмън, посветил живота си на темата, казва, че с групово свирене на барабани може да дирижираме нашата биохимия и имунна система така, че да подготвим организма си за борба с болестта. Когато говорим за рак например, не става дума за прякото въздействие на ритъма върху туморните клетки, а за стимулиране на имунната система да се справи. Борбата, която води всеки онкоболен, е свързана и с психическото състояние. Чрез свиренето на барабани се повишават настроението и тонусът.


 

"Имахме доста сесии в детската онкология в болницата "Св. Марина" във Варна, разказва Мартин Иванов пред в. 24 часа – няколко месеца участваха деца, които бяха на системи, и лекарите забелязаха трансформацията с тях. Забравяха за болестта и се потапяха в ритъма. Придобиха съвсем друг енергиен статус". Всеки път чакали сесията с нетърпение. "Представете си, ако това се случва всеки ден? Резултатите ще са съвсем други. А ритъм-терапията действа при всякакви заболявания. Проблемът у нас е, че не може да се поддържа периодичност на сесиите. В България тази професия не е наложена и болниците не могат да финансират такива проекти, за да има устойчивост", казва композиторът.


 

Той има проект с детски дом в с. Доганово, свързан с депресията и агресивността на децата. Правил е по 2 сесии месечно в продължение на 7 месеца. В края на проекта тестовете показват, че нивата на депресията и агресията чувствително са спаднали.


 

Проф. Бийтмън е направил експеримент със 100 души, като преди това на всички взели кръвна проба. Разделил ги на групи. Едната свирила на барабани, другата слушала как първата свири на барабани, хората от третата чели вестник и слушали барабаните, а от четвъртата въобще не чували барабаните. Накрая установили, че при тези, които свирили на барабани, значително се е увеличил броят на левкоцитите – важна част от имунитета.


 

Според музиканта, приел ритъм терапията за лична кауза, за да помагаш на хората, трябва да си наясно как се случват нещата глобално. Активното свирене на барабани усилва производството на ендорфини , които имат болкоуспокояващ ефект, подобен на морфина. Емоционалният мозък има рецептори, които много бързо усвояват ендорфините. Когато се използва морфин при хронични болки, дозата трябва постепенно да се увеличава. При активно свирене на барабан естествено се повишава производството на ендорфини.


 

"Участвах в едно революционно изследване, което доказва как може да се победи аритмията с пасивна форма на ритъм терапия, т.е чрез слушане на запис", разказва терапевтът. Експериментът продължил 1,5 г. Работил с психоложка от Русе, чийто баща, на 74 г., е с аритмия. Решили да му пускат записи на различни композиции на ударни инструменти за релакс и тонус. Пациентът 3 пъти дневно си мерил кръвното и пулса, после лягал да слуша записите и отново мерил. На 10-ия ден сърдечният ритъм се стабилизирал. След известно време мъжът преустановил слушането на композициите, но при появата на проблем отново ги пускал. От 6 месеца човекът не е слушал записите, а сърцето му е в ритъм.


 

"Ще разширим изследването с големи групи, ще проверим как терапията действа при мъжете и при жените. Много съм обнадежден и вярвам, че след това изследване в аптеките ще се продават и барабани", смее се перкусионистът.


 

Понякога дясната половина на мозъка може да вибрира на алфа-честоти, а лявата на бета. Активното свирене на барабани синхронизира вибрациите на двете мозъчни полукълба и в резултат той работи по-ефективно. Тогава може да вземаме правилни, творчески решения, по-лесно да разрешаваме проблеми, идват ни интересни идеи. Неслучайно Ницше казва, че гениалните мисли ни осеняват, когато ходим продължително. Тогава се движим в ритъм. "В началото наричах това, което правя, барабанна терапия, после го нарекох ритъм терапия. Тук не става дума само за използване на музикални инструменти. Не е нужно човек да свири на барабан. Ходенето, дишането също са ритъм", обяснява Иванов.


 

През последните години все по-често в научните среди се говори, че има връзка между сърцето и мозъка. Електрокардиограмата показва състоянието на сърцето – когато е балансирана, говорим за сърдечна кохерентност и човек е здрав. Другият режим е хаотичният – кардиограмата е с различни пикове и спадове и издава проблем.


 

Единият дял на мозъка е емоционален, другият е когнитивен или познавателен, който ни кара да мислим логично. С годините този мозък нараства и започва да обгръща емоционалния мозък, а връзката между ума и сърцето започва да се губи.


 

Един от проблемите на съвременното общество е, че познавателният мозък постоянно отслабва връзката между сърцето и мозъка като цяло. Посредникът, който може да осъществи този баланс, е емоционалният мозък. Когато се работи с ритъма, той докосва емоционалния мозък и чрез неговата връзка със сърцето успява да върне баланса между сърцето и когнитивния мозък. Това се отразява благоприятно върху всички останали органи.


 

Още:


 

Още 22 тайни и съвети за живота – номер 16 е просто задължително


 

За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)


 

Полезна ли е стевията?


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://unconditionalhealingandwellness.com/
Предишна статия
„Хипократовата паста“ нормализира функцията на стомашно-чревния тракт (рецепта)

„Хипократовата паста“ нормализира функцията на стомашно-чревния тракт (рецепта)

Следваща статия
5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно

5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар