Блог

Риганът - билката на траките

Риганът -  билката на траките

 

Риганът е познат и използван по нашите земи още от времето на траките. Той се бере по време на цъфтеж и се ползва целогодишно. 

 



Наричат го още балкански чай, вранилова трева, горски чай, кеклич, овчарски босилек, ориган, риганова трева, та дори и черновръхче.

 

 


Съдържа до 1.2% етерично масло, което е главна активна съставка. Той действа стимулиращо на перисталтиката и тонус на червата, засилва секрецията на храносмилателните и бронхиални жлези. Установено и противоглистното действие на билката.

 

 


Риганът има изразено сънотворно действие и потиска половата възбуда.

 

 



Действа антисептично, противовъзпалително, отхрачващо и нервноуспокоително, казва известният наш билкар Васил Канисков.

 

 



Предписват го още при възпаление и болки в стомаха и коремната област, чернодробни и жлъчни болести, запек, лошо храносмилане. А също и при диабет, при остър и хроничен бронхит, трахеит, грип, магарешка кашлица, болки в ушите, коклюш, дори зъбобол.

 

 


В българската народна медицина го използват и  при болезнена менструация, при екземи, особено при малки деца под формата на бани.  А също и при лишеи, обриви и рани.

 

 

 



За бани се препоръчва 20-40 гр. риган, ситно нарязан да се залее с 1 л. вряла вода. След изстиване запарката се изсипва към водата за баня.

 

 



А вътрешно се приготвя така: Вземат се по 3-4 суп.л. ситно нарязан риган, залива се с 650 мл. вряла вода, оставя се да кисне, докато изстине, след което се прецежда. Пие се по 2-3 пъти дневно по 200 мл.

 

 

 


Друга рецепта съветва да се вземат 3-4 ч.л. ситно нарязан риган и да се залеят с 1 ч.ч. вряла вода. След изстиване запарката се прецежда и се пие в продължение на 1 ден.

 

 

 


Може да се употребява и във вид на тинктура, която се прави от 70- градусов спирт и 20% билка, като се приема по 20 капки в 50 мл. вода 3 пъти дневно. Успешно се прилага и масления извлек от билката, добит чрез варене на листата: 2-3 капки се слагат 2-3 пъти дневно.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Масло от риган срещу инфекция на синусите

 

 

Капки риган - най-мощният антибиотик от природата

 

 

Розмарин и риган – лечение на диабет, без странични ефекти

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудесата от само 2 супени лъжици кокосово масло на ден

Чудесата от само 2 супени лъжици кокосово масло на ден

Следваща статия
Кампания посветена на болните от астма

Кампания посветена на болните от астма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар