Блог

Рецепти за лековити тинктури II

Рецепти за лековити тинктури II

 

Вече ви представихме няколко рецепти за лековити тинктури, но решихме, че такива рецепти никога не са излишни и събрахме още един набор от лековити тинктури, за да опазите здравето си. 

 

 

 


Тинктурите имат по-силно въздействие от екстрактите. Най-често се приготвят така: наситетнената суровина се залива със 70- градусов спирт (или ракия – най-добре гроздова, в руската фитотерапия се използва водка), обикновено в съотношение 1:5,  държи се на тъмно място 8-10 дни, като съдът периодично се ракзлаща. След прецеждане се взема на капки с ч.ч вода или се втрива в болезнени части на тялото.

 

 


Един  от най-популярните  екстракти се приготвя от акацията. Включени са и тинктури със зановец, трепетлика и касис.



 

 

Рецепта 1

 

 

 

Напълва се  1/3 от 3-литровия буркан със съцветия от бяла акация и се залива с по  ½  ракия и медицински спирт, похлупва се плътно и се държи на тъмно 14 дни. С получения екстракт се намазват обилно или леко се разтриват венозни  възли 5 пъти дневно.

 

 


Друг начин: 8 суп.л. наситнени  цветчета  се заливат с 200 мл. 70- градусов спирт. Кисне 7-10 дни и се прецежда. Използва се също за втриване във венозните вени при варикозно  разширение.

 

 


Рецепта 2

 

 


Германската  народна  медицина препоръчва при  мигрена, лицеви невралгии, сгоруха да се направи следния спиртен екстракт от акациеви клонки в съотношение дрога/ спирт-  3:1. Вземат се по 10 капки в 1 суп.л. вода 3 пъти дневно.  Руските знахари приготвят рецептата така: цветчета от акация ( 2 ч.л. суровина) кисне в 100 мл. спирт или водка 5-7 дни и се прецежда, приемат се по 15-20 капки с вода ( може и при стомашни и чревни болки).

 

 



Рецепта 3

 

 


Екстрактът от прясно откъснати зрели бобове на японската акация, наричана още софора подобрява кръвооросяването, употребява се за лекуване на гнойни възпалителни процеси ( рани, изгаряния, трофични язви). Измиват се с преварена вода, нарязват се на дребни парченца и се заливат в стъклен съд с 56- градусов  спирт в съотношение 1:1 ( сушените 1:2)  и кисне 10 дни, като често се разбърква. Изстисква се, оставя се да се утаи и се филтрира през памук.  По същия начин се приготвя и извлек от цветни пъпки в съотношение 1:5 със 70-градусов спирт. И двата екстракта са полезни за външно прилагане при измръзвания от І-ва и ІІ-ра степен, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

 


Рецепта 4

 

 


½ суп.л. наситнени брезови пъпки се заливат с ½ ч.ч. ( 100 мл.) ракия и се оставя са кисне 10-15 дни. Вземат се заедно с вода по 30-40 капки 3-4 пъти дневно. Като жлъчкогонно средство се приготвя и по друг начин: с 90- градусов спирт в съотношение 1:5 – взема се по 1 ч.л. или 1 суп.л. на прием. От втория екстракт може да се добави във водата във ваната и да се прибавят бани за лекуването на дребни наранявания на меките тъкани, или пък да се ползва за втривания и промивки при миозити, артрити, труднозарастващи язви, ожулвания, рани от залежавания. За лекуването на стомашни язви екстрактът се приготвя по следния начин:  50 гр. пъпки киснат в 50 мл. вода( ракия) 10 дни, прецежда се и се приема по 1 ч.л. на ¼ ч.ч. вода 3 пъти дневно 15-20 мин. преди да хранене в продължение на 25-30 дни.

 

 



Рецепта 5

 

 


Тинктурата  от зановец , наречен още гроздана (Cytisus) се използва като слабително средство,при световъртеж и гадене, а също и при очни болести, нерви  и др.

 

 

 


Рецепта 6

 

 


Пъпките на касиса се берат в края на зимата и началото на пролетта, когато набухват, преди да започне развитието им.  Препоръчват се при камъни в бъбреците, възпаления на пикочния мехур, скрофулоза. Екстрактът от тях ( както и някои други дроги), приготвен  със сухо бяло вино  има слабителен ефект ( 1:10 –суровина/ вино) и се взема подсладено по 50 мл. 3 пъти дневно.

 

 



Рецепта 7

 

 

 


С тинктура от смърчови връхчета ( пъпки) се постига дезинфекциращ ефект при хрема, ангина, бронхиална астма, а отварата се от тях се употребява при бронхити, водянка, ревматизъм.

 

 



Рецепта 8

 

 


10 гр. листни пъпки от трепетлика се заливат със 100 мл. 70-градусов спирт, кисне 10-12 дни и се прецежда. При цистит се приемат по 10-40 капки с 1/ 3 ч.ч. топла преварена вода или с мляко 3-4 пъти дневно.

 

 

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Рецепти за лековити тинктури

 

 

 

Спиртен извлек от жълт кантарион помага при храносмилателни проблеми

 

 

 

Кои са най-ефикасните билки за забременяване

 

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как отбелязахме Световния ден на здравето

Как отбелязахме Световния ден на здравето

Следваща статия
Кои навици рушат зрението ви

Кои навици рушат зрението ви

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар