Блог

Причини да се избягва консумацията на соя

Причини да се избягва консумацията на соя

През миналия век соята и рапицата бяха двете култури, които са въведени в САЩ. Днес тя е номер едно култура за износ от САЩ за други страни и е втора по успешни продажби. В близкото минало соята беше похвалена като суперхрана в борбата срещу болести от рака до високия холестерол. Въпреки това се появиха нови доказателства за отрицателно въздействие на консумацията на соя върху здравето и околната среда. Прочетете, за да откриете измамите и опасностите от консумацията на соя.

 

Опасностите за здравето от соята:

 

Уврежда имунната система. Тя съдържа ендокринни разрушаващи химикали, наречени фитоестрогени – генистеин и даидзеин. Те оказват влияние върху репродуктивните органи, както и на имунната система. В едно проучване е открито, че мишки, третирани с генистеин (соев изофлавон) са имали по-малко интерферон (IFN) -гама в културални супернатанти в сравнение с мишки, третирани с масло. Интерферон-гама е цитокин, който е от решаващо значение за вродена и адаптивен имунитет срещу вирусни и бактериални инфекции и туморни контрол. Понижените нива на тази молекула намаляват имунитета и намалява туморния контрол.

 

Увреждане на възпроизводителната способност. Соевите изофлавони, както изтъкнахме са структурно подобни на ендогенни естрогени и показват двете естрогенни и слаби анти-естрогенни дейност. Увреждане на възпроизводителната функция и нарушения на репродуктивните органи могат да бъдат в резултат на посочените дейности. При женски плъхове изложени на високи дози от изофлавони, плодовитостта им намалява и това също довело до увеличаване на теглото на матката и височината на епитела, което може да допринесе за кисти на яйчниците. Изследвания, извършени с мъжки плъхове не са имали намерени ефекти върху половата зрялост, отделянето на препуциума, плодородието, брой на сперматозоидите или нивата на тестостерон.

 

Нарушения на щитовидната жлеза. Храните съдържащи соя и техните изофлавони могат да повлияят неблагоприятно върху функцията на щитовидната жлеза. В едно проучване се е разследвало дали бебетата развиващи автоимунни заболявания на хранени със соя кърмачки е имало причина храната на майките им с тяхното заболяване на щитовидната жлеза  „Не е имало разлика в честотата и продължителността на кърменето в началото на живота сред три групи деца. Въпреки това, честотата на хранене с соеви млека в началото на живота е значително по-висока при деца с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза – имало е разпространение 31% в сравнение с техните братя с разпространение на заболяването – 12% и здрави деца – с разпространение 13%. Това предполага, че храненето на кърмачета със соеви храни е свързано с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза в ранните години.

 

Увреждане на мозъка. В едно голямо проучване включващо 3 734 възрастни японци и американски, тези, които консумират най-често соя по време на тяхната средната възраст се е установило, че имат 2.4 пъти по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер през по-късните години на живота си. Тези мъже консумират тофу най-малко два пъти седмично и са имали повече когнитивно увреждане, отколкото тези, които никога не са яли или само спорадично консумират тофу.

 

Други проблеми със соята е, че повечето храни с нея са свързани с ГМО соя и химикалите ползвани пори отглеждането й с генетични аномалии, естрогени и други. Всичко това се установява при изследвания и не всички аномалии се проявяват в кратко време след консумацията на соя.

 

Соевите продукти, които са добри за вас.

Изберете ферментирали соеви продукти, като например:

1. Tempeh – ферментирала соя торта, която е твърда и има вкусен, гъби-като вкус

2. Miso – ферментирала соя паста, че е доста солено и често се използва в мисо супа

3 Natto – лепкави ферментирали соеви зърна, със силен, евтин вкус

4. Соев сос – ферментирали соеви зърна, сол и ензими

 

Свързани статии:

Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

Слаба имунна система, депресия, умора… набавяте ли си достатъчно Омега-3?

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Активирани води лекуват над 35 вида заболявания

Активирани води лекуват над 35 вида заболявания

Следваща статия
Слушайте своя биологичен часовник!

Слушайте своя биологичен часовник!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар