След близо месец ще настъпи есента – сезонът на ябълките. Пазарите ще се напълнят с полезния плод и точно тогава е моментът да си направите сами вкъщидомашен ябълков оцет. Ако пък си отглеждате ябълки, то направо е задължително да си направите от този еликсир, който помага при десетки болести.
Натуралният домашен ябълков оцет се приема вътрешно и се прилага и външно.
Той прочиства и укрепва кръвоносната система, води до отслабване, тъй като топи мазнините в кръвта. Вътрешно и външно приложен полезният домашен ябълков оцет мори всякакви гъбички, а така също топи камъни в жлъчката и бъбреците, помага при стомашни неразположения. Външно полезният домашен ябълков оцет се прилага много успешно при артрит и шипове.
Полезният домашен ябълков оцет се приготвя като 10-литров съд се напълва до половината с нарязани ябълки, върху тях се посипват 200 грама захар и съдът се допълва с вода. Ако нямате толкова голям съд, може да си направите същата процедура и в 5-литрови буркани, като на всеки буркан се слага по 100 грама захар. Съдовете се покриват с тензух, за да може полезният домашен ябълков оцет да ферментира. След това се оставя на слънце за месец и половина. След този период оцетът се прецежда, а ябълките се изхвърлят. Съдовете отново се покриват с тензух, а когато се образува т.нар. гъба, оцетът е готов за консумация. Следва поредното прецеждане, след което се оставя няколко дни течността да се утаи и да стане напълно бистра. Полезният домашен ябълков оцет се прелива внимателно в бутилки и се съхранява на хладно.
Свързани статии:
Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето
9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете
Автор: lechitel.net
Коментари