Блог

Пресни плодове за здраво сърце

Пресни плодове за здраво сърце

Всекидневната консумация на плодове може съществено да понижи риска от развитието на сърдечни заболявания, това сочат резултати от мащабно изследване. Проучването е било направено от специалисти от Оксфордския университет. То е базирано на 7-годишно наблюдение на близо половин милион китайци и е представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, пише в.  „Дейли експрес”.

 

 

Авторите на изследването са установили, че всекидневната консумация на порция и половина плодове намалява опасността от сърдечни заболявания с до 40 %. С увеличаването на порциона на плодове нараства и благоприятният ефект от консумацията им. Една порция плодове се равнява на един плод със средна големина като банан, ябълка, портокал или круша, две или повече сливи, седем ягоди или 14 череши.

 

 

Сърдечносъдовите болести са отговорни за най-малко 73 000 смъртни случая във Великобритания всяка година. По света живеят 2,3 милиона души, чиито сърдечносъдови проблеми затрудняват всекидневието им.

 

 

Настоящото изследване показва, че колкото повече плодове консумират хората, толкова по-съществено намалява рискът от сърдечносъдови болести.

 

 

"Сърдечносъдовите заболявания, включващи исхемична болест на сърцето и инсулт, са водещата причина за смъртност в света. Подобряването на храненето и начина на живот са от изключително значение за намаляване на риска от тези болести сред общото население", казва д-р Хуайдун Ду, ръководител на изследователския екип от Оксфордския университет.

 

 

Специалистите са анализирали данни за близо половин милион души без история на сърдечносъдови заболявания, които не са приемали понижаващи кръвното лекарства в началото на продължилото 7 години изследване. Участниците са били разделени в пет категории в зависимост от това дали консумират плодове всекидневно, между четири и шест пъти седмично, между един и три пъти седмично, месечно или никога.

 

 

Изследователите са установили, че за хората, които всеки ден включват плодове в менюто си, рискът от сърдечносъдови заболявания е с между 25 и 40 процента по-нисък, отколкото за тези, които никога не консумират полезния продукт.

 

В отделен анализ, базиран върху същите данни, изследователите са открили, че всекидневната консумация на плодове понижава риска от смърт от сърдечносъдови заболявания общо с 32 процента, и в частност от болести на сърцето с 27 процента и от инсулт с около 40 процента.

 

Свързани статии:

Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания

7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
wallpaperlist.com
Предишна статия
Изгонете болестите и свалете няколко килограма със соколечение

Изгонете болестите и свалете няколко килограма със соколечение

Следваща статия
Три рецепти на баба Ванга за бяло течение

Три рецепти на баба Ванга за бяло течение

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар