Блог

По-дълго млади без хирургия

По-дълго млади без хирургия

Суетата е толкова стара, колкото и светът. Затова и стремежът на човека да изглежда колкото се може по-дълго млад, е още от времето на първите осъзнати хора.
 

 

 

Днес цял клон на медицината - антиейджингът, се бори с последиците на възрастта. А как да задържим красотата си, специално за "Труд" разясни доц. Жана Казанджиева. Водещият специалист е председател на секцията по дерматоалергология в Българското дерматологично дружество, работи в столичната университетска Александровска болница.

 

 

В книгата "Наука за красотата" авторите твърдят, че хората изпитват симпатия към добре изглеждащите мъже и жени, а те по-добре си проправят път в живота. Но какви са отличителните черти на красивото човешко лице? Идеалът за него е коренно различен при мъжете и жените. Според най-популярния US учебник по дерматология атрактивното женско лице трябва да има по-голямо чело, малък нос дъговидни вежди, леко раздалечени очи, изразени скули, пълни яркочервени устни и сърцевидно оформена долна част на лицето, която е по-тясна от горната част.

 

 

При мъжете пък веждите трябва да са хоризонтални, почти без извивка, а очите да са разположени дълбоко и леко приближени. Носът трябва да е по-голям, устата - по-широка. Идеална е квадратната долна челюст в съотношение 1:1 с горната част от лицето. 

 

 

Разбира се, всяко правило има изключение, а в случаите с красотата и остаряването, то се нарича чар. Естественият чар никога не бива да се пренебрегва, особено когато се цели подмладяване на нечие лице. Модерните разкрасителни методи трябва да се избират според конкретните особености на лицето и типа кожа.
 

 

Стареенето е комплекс от симптоми, които променят макро- и микроскопската структура на кожата, нейното предназначение, функции и нарушават естетичния вид на индивида. Стареенето безспорно е резултат от определена генетична програма, но е и в пряка връзка с редица вътрешни и външни въздействия. Част от процесите, които управляват губенето на красотата и младостта, идват от самия организъм - генетични, хормонални, имунологични, неврологични. Останалите фактори на стареенето се дължат на околната среда - УВ лъчи, радиация, вредни газове, олигоелементи, лошо хранене, медикаменти, неправилна употреба на козметични средства.
 

 

Интензивното излагане на слънце и натрупването на голяма доза УВ лъчи в кожата неизменно водят до по-бърза загуба на младостта. А фотостареенето се изразява с бръчки, пигментни петна, груб релеф, променена еластичност и жълтеникав цвят на кожата. По-младите хора имат само първите признаци на фотостареене - промяна в хомогенния цвят на кожата. Те се категоризират като фотостареене първи тип - "без бръчки", и се нуждаят от минимални корекции, за да изглеждат добре. С натрупването на годините обаче еластичните влакна нарушават структурата си и бръчките започват да се появяват. В началото те са само когато говорим или се усмихваме - появяват се като паралелни линии от ноздрите до ъглите на устата, в самите ъгли на устата и около очите. Тези промени са обикновено в годините между 30 и 40, и лицето изглежда без бръчки, ако не гримасничим и не говорим. Такъв тип фотостареене се означава като втори тип - "бръчки само при движение на лицето".

 

 

Когато влезем в 50-те години, лицето продължава да се променя. Бръчките стават постоянни, дори когато лицето е в покой. Появяват се пигментни петна, разширени кръвоносни съдове и картината отговаря на фотостареене трети тип - "постоянни бръчки и при спокойно лице". Фотостареене четвърти тип говори за напреднала възраст, жълто-сив цвят на кожата, бръчки по цялото лице и възможност за поява на кожни тумори. Допълнително се губи подкожната мастна тъкан, което особено се вижда в областта на челото, слепоочията, брадата и около скулите и устата. 
 

 

 

Затова грижите трябва да започнат с подходящите козметични средства. Внимателно да се изберат почистващите продукти, хидратиращите и реструктуириращите кожата. За почистване се препоръчват т.нар. синдети. Те съдържат по-малко от 10% сапун и за разлика от сапуните запазват рН на кожата между 5,5 и 7. За по-тънка и чувствителна кожа е добре да се прилагат специални измивни гелове, които не разрушават кожната бариера.
 

 

 

Хидратиращите средства пък намаляват водната загуба през кожата и осигуряват правилният баланс на вода и липиди. Те успешно се допълват с кремове, лосиони и серуми против стареене, в които има различни активни съставки: алфа и бетахидрокси киселини, хиалуронова киселина, растителни екстракти, антиоксиданти, витамини. След избора на козметика се пристъпва и към естетични процедури, коригиращи стареенето на кожата. Нехирургичните са: пилинги (механичен, химичен, лазерен), лазерни процедури, филъри и ботокс (виж материалите).

 

 

"Чудесата" химичен пилинг и лазерна терапия


 

Химическият пилинг е едно от "оръжията на дерматолозите" за сияйна кожа. То е лечебен метод, при който се използват вещества, причиняващи контролирано разрушаване на кожата на различно ниво. А така се осъществява подновяване на повърхностните и дълбоките структурни елементи на кожата. Видовете пилинг са: много повърхностен (резорцинол, салицилова киселина); повърхностен (алфахидрокси киселини); среднодълбок (гликолова киселина 70%, трихлороцетна киселина 30%, комбиниран) и дълбок (фенол, трихлороцетна киселина 50-70%) химически пилинг.

 

 

При неравномерна пигментация и леки бръчки най-често се използва разтворът на Йеснер, гликолова или пирувикова киселина. Това са средни по сила процедури, които могат да се повтарят в интервал от 10 до 20 дни. Задължително през периода между отделните пилинги лицето се маже със слънцезащитен крем.
 

 

 

Лазерите все повече се използват в естетичната медицина. Модерна процедура с тяхна помощ е т.нар. фраксел пилинг, който води до отстраняване на най-горните слоеве на епидермиса. Така се повлиява не само кожният релеф, но в дълбочина се преструктурират колагенните и еластичните влакна.
 

 

 

Лазерният лъч се разделя на много тънки снопчета. Между тях остава здрава тъкан, която стимулира бързото възстановяване след процедурата. Фраксел пилингът е ефективен метод не само срещу фотостареене на кожата, но и срещу белези от акне и варицела. Обикновено се налагат 2-4 процедури през един месец. Възстановяването е бързо - за 5-7 дни.
 

 

 

Лазерната апаратура е избор номер едно срещу разширените капиляри по лицето и т.нар. съдови звезди. Те се повлияват благоприятно сравнително лесно - само от 1-2 процедури. Същото важи при отстраняването на пигментни промени като "старчески петна" и на нежелано окосмяване по лицето. Особено популярен метод е т.нар. Clear lift, който намалява фините линии и бръчки по челото, в деликатните зони на долния клепач, под външните ъгли на устата, деколтето и ръцете. Процедурата стимулира колагена в дермата и води до видимо подмладяване по типа на нехирургичен лифтинг. Често тя се комбинира с т.нар. GUNA метод или - физиологична регулативна медицина. При комбинацията се постига допълнително укрепване на колагенната мрежа и подобряване на кожния релеф.

 

 

Филъри и "вампирски" процедури срещу бръчки

 

 

Инжекционните филъри също допринасят за много по-младежки вид. Процедурата отнема до 30 минути, а резултатът е траен - от 8 месеца до 1 година.

 

 

Инжекционните филъри попълват фините и по-дълбоките линии и бръчки. Този тип техника може да се използва и за придаване на обем, за повдигане на скулите, за коригиране на овала, за попълване на тънки устни и за възвръщане на свеж вид на ръцете. Процедурата е лесна и бърза. При по-фина кожа се появяват кръвоизливи на мястото на убождането, които отшумяват за 3-5 дни.
 

 

 

Филърите са с различна плътност, съобразена с дълбочината и местоположението на бръчките. Най-популярни са съдържащите хиалуронова киселина. Тя е естествена субстанция, част от дермата, като се инжектира директно в кожните дефекти. Страничните явления са редки, но може да се появи леко зачервяване, оток и кръвоизлив на мястото на инжекцията. В първите дни след манипулацията под кожата е възможно да се "опипват" малки възелчета, които после се разнасят. Корекциите се запазват в продължение на месеци, година или две, в зависимост от качеството на приложения материал и тежестта на кожните промени.
 

 

 

Втората категория филъри са синтетичните. Те се синтезират в лаборатории и не наподобяват естествените структурни материали на кожата, както хиалуроновата киселина. Осигуряват по-дълготрайно действие, но и по-тежки странични ефекти.
Колагеновите филъри също се използват често, но при тях ефектът е само няколко месеца. Друг вид са т.нар. автоложни, които основно се създават от собствената кожна мастна тъкан. Тя се взема хирургично, обработва се и после се инжектира на местата, където е необходимо. Подобна е и т.нар. вампирска терапия. При нея се взема кръв от вената на ръката, обработва се, като се извлича само плазмата и след това се инжектира в различни области на лицето. Ефектът е от 12 до 18 месеца. Рисковете са подобни на тези при другите филъри - кръвоизливи, зачервяване и оток.
 

 

За да е успешна терапията с филъри, трябва да се спазват две основни правила:

  • Не се подвеждайте по цената; обикновено качествените филъри струват по-скъпо и не си заслужава да се прави сделка, когато се третира собственото лице. 
  • Всички филъри трябва да се правят в медицински кабинети от опитен специалист и в условията на стерилност.

 

 

Популярна процедура е и инжектирането на ботокс в мускулите на лицето. При нея се използва разреден разтвор на ботулинов токсин. Методът навлиза в дерматологията отначало само за лечение на прекомерно изпотяване на ръцете, мишниците и краката. Впоследствие започва да се прилага за краткотрайно блокиране на част от лицевите мускули и за заличаване на белезите на стареене в тази област. Инжектирането на ботокс най-вече се извършва за справянето с бръчките тип "пачи крак" около очите и за изглаждане на челото. Ефектът настъпва след 2 седмици, а продължава 6-8 месеца.

 

 

Свързани статии:

7 съвета срещу увиснала кожа

Доц. Романски за естетичната хирургия

Защо наричат смокинята лечителката от късното лято?

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня

Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня

Следваща статия
Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар