Блог

Защо наричат смокинята лечителката от късното лято?

Защо наричат смокинята лечителката от късното лято?

Смокинята (Ficus Carica L) е позната 5 хил. години. н.е в Палестина и Месопотамия, по-късно била пренесена в Египет и Гърция,както и в Рим. Нейните плодове били важна част от прехраната на населението – едва ли не наравно с хляба.


Смокинята е позната още под името смоква, инжири, смоковница, табани. Наред с хранителните, от стари времена са почитани и терапевтичните  качества на плодовете  и другите части на растението. Прилагали са го срещу глаболие, гноящи очи, болки в гърдите и др. оплаквания, разказва Кети Иванова, автор на билкарски книги.

 

Известната Св. Хилдегард споделя мнението на Диоскорид, че смокинята е слабо хранителна и вреди на стомаха и има значение само за болния човек, а от здрави хора трябва да се избягва.

 

Обобщавайки хилядолетния лечителски опит на близкоизточните страни, популярният Амасиаци описва многостранната ефикасност на растението : незрели смокини влияят прочистващо,  с тях се мажат брадавици и петна от витилиго, зрелите плодове са лесно смилаеми, хранителни, полезни при болести на бъбреците и пикочния мехур. С млечния сок  се спират кръвотечения и комбинацията с мед е профилактично средство при подагра.

 

Млечният сок от прясно откъснато листо лекува рани, брадавици и изчиства при акне.

 

Сушените  смокини като компреси помагат при застой в далака, черния дроб, а като отвара – при скролуфоза. В комбинация с чубрица, мента и мащерка въздействат прочистващо на бъбреците и пикочния мехур.

 

Семките действат слабително – по 10-15 на прием. Отварата от смокинови листа и коприва се дава при дизентерия.


Свещеник Йохан Кюнцле ги препоръчва  като най-доброто средство при запек-  5-10 сушени плода се заливат вече в съд с хладка вода, на сутринта се изяждат, а течността се изпива.

 

Българска рецепта при запек:

Взема се 1 изсушено листо на смокиня и се залива с 250 гр. вряла вода. Стои 5 мин. да кисне и се прецежда. Изпива се на малки глътки веднага. Взема се на всеки 2-и ден. Много ефективно при запек.


Смокиновото дърво притежава в своите плодчета висока концентрация на витамините С, А и В. Насладата от пресни смокини действа много добре при умора, посочва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.



Антиейджинг рецепта:

Да се вземат 3 сушени смокини, нарязват се много наситно и се слагат с 250 гр. червено вино на печката. Сместта се бърка и къкри на бавен огън, докато стане  хомогенен сироп. През нощта се оставя в хладилника. На следващия ден от 6 ч до 18 ч. вечерта на всеки 3 часа се взема по 1 пълна суп. лъжица. Терапията трае 21 дни и се взема на всеки 2-и ден. Особено полезна е в климактериума.

 

Свързани статии:

„Хипократовата паста“ нормализира функцията на стомашно-чревния тракт (рецепта)

10 правила за вечната красота и младост на всяка жена

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.c-ville.com
Предишна статия
Чудодейната билка тученица помага срещу диабет и рак

Чудодейната билка тученица помага срещу диабет и рак

Следваща статия
Закон за прошката

Закон за прошката

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар