Блог

Ползите от билката бръшлян – при кашлица и болести на черния дроб

Ползите от билката бръшлян – при кашлица и болести на черния дроб

Растението бръшлян е многогодишно от семейство Araliaceae, лиана достигаща до 20 метра дължина. По клоните си тя има добавени коренчета, с които се прихваща за други дървета и скали и чрез които се катери. Вирее по сенчести широколистни и смесени гори, по храсталаци и скалисти места до 1800 м. н. в. Плодът е сферичен, лъскав, синьочерен до тъмновилолетов на цвят. Растението цъфти от август до октомври, а плодовете му узряват през следващото лято.

 

За съжаление той е плевел и причинява вреда на растението гостоприемник върху което се е прикрепил, защото смучи жизнените му сокове с коренчетата, чрез които се е прикрепил. Медицината го използва за лечение с екстракти от него. Той е вреден и трябва да се внимава с него даже и при допир.

 

В растението бръшлян се открити олеанолова киселина, сапонинови гликозиди, мравчена и ябълчена киселина, дъбилни вещества, витамин Е, смоли, минерални соли и други.

 

Билката бръшлян е полезна за ревматизъм, подагра, като пикочогонно средство, при обилна менструация, при възпаления на дихателните пътища, заболявания на черния дроб и жлъчката. Той има съдосвиващо и разширяващо, затягащо и пикочогонно действие. Използва се и като средство при целулит в козметиката.

 

Народната медицина използва билката при кашлица, жълтеница, възпаление на далака, кожни обриви, диария. Пресни листа под формата на лапа се използват за рани от изгаряне, за брадавици и мазоли. Срещу косопад и пърхот се варят листа в оцет в съотношение 1 част листа от бръшлян в 10 части оцет и се втрива в косата.

 

Като отвара се ползва като се варят 1 чаена лъжица листа в 400 мл вода за 5 минути. Консумира се само по 20 мл 1 час на гладно, преди хранене. Не трябва да се превишава дозата, защото билката бръшлян е отровна. В интерес на истината, то е едно от растенията, които пречистват най-добре въздуха в стаите.

 

Свързани статии:

Оставете лекарствата! Ето изпитани бабини рецепти при простуда

Помогнете си с рецепти за косопад на баба Ванга

13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да се освободим от нездравословните си навици

Как да се освободим от нездравословните си навици

Следваща статия
Вълшебната спирулина предпазва от затлъстяване и рак

Вълшебната спирулина предпазва от затлъстяване и рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар