Блог

Познавате ли лечебната мощ на лютия кайенски пипер

Познавате ли лечебната мощ на лютия кайенски пипер

Лютивият кайенски пипер е не само много популярна вече и у нас подправка, но и много лечебно рестение и продукт. В народната медицина той се смята за един от най-силните натурални стимулатори, тъй като има загряващ ефект, с който подобрява кръвообращението и циркулацията на лимфата. Затова който страда от застой на лимфата, трябва да хапва повече от лютивия кайенски пипер. Свойствата му са толкова силни, че той предпазва и от различни инфекции.

 

 

Лютата подправка стимулира работата на потните жлези и способства за извеждане през порите на токсините и вредните вещества от организма. Лечебният кайенски пипер съдържа едно много полезно вещество – капсаицин, който действа директно върху местата с възпаление.

 

Доказано лютата подправка намалява нивото на холестерола и триглицеридите и предотвратява образуването на тромби. Чудодейният кайенски пипер може да стимулира храносмилането и действа обезболяващо действие. Той се използва за укрепване на сърдечно-съдовата система, при главоболие и дори при диабетна невропатия.

 

Някои хора прилагат лютивия кайенски пипер при зъбобол, морска болест, алкохолизъм, малария и треска. Използва се и от хора със затруднено преглъщане, тъй като стимулира работата на слюнчените жлези и на жлезите с вътрешна секреция.

 

Положителните ефекти на лечебния кайенски пипер се дължат основно капсаицина, които придава лютия му вкус. То има дори антиракови свойства, притежава болкоуспокояващ ефект, подобрява кръвообращението, предпазва от язви, освобождава дихателните пътища и улеснява дишането.

 

Който иска да има и хубава кожа, трябва по-често да подправя астията си с лютия кайенски пипер, тъй като той съдържа и голямо количество каротеноиди.

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.topinspired.com
Предишна статия
Благотворната сила на растенията: Котешки нокът

Благотворната сила на растенията: Котешки нокът

Следваща статия
Помогнете на кожата си с домашен крем против стрии

Помогнете на кожата си с домашен крем против стрии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар